Ígéretes a szőlőtermés, sok bor lehet

Vágólapra másolva!
Az idén eddig ígéretesek a szőlőültetvények, ami azt jelenti, hogy jelenleg akár mintegy 4 millió hektoliternyi borra számíthatnak a borászok az idei szüretet követően - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
Vágólapra másolva!

A szakember közölte: idáig az időjárás nem okozott nagyobb kárt a hazai szőlőültetvényekben. Felhívta viszont a gazdálkodók figyelmét, hogy a csapadékos időjárás kedvez a kártevőknek, ezért a növényvédelmi munkákat fokozott figyelemmel végezzék el.Az első "hivatalos" termésbecslésre a szőlőkben a hónap végén, jövő hónap elején, közepén kerül sor a HNT főtitkára szerint.

Tavaly a pincékbe - az akkori szakmai értékelés szerint - a várakozásoknak megfelelően 3 millió hektoliter körüli bormennyiség került. Ez 25 százalékkal - mintegy 1 millió hektoliterrel - volt kevesebb a szokásosnál. Az átlagostól eltérő és érzékelhető mennyiségi csökkenést a szakemberek a múlt évi szélsőséges időjárás számlájára írták.

Éppen azért, mert a termés kisebb volt, a felvásárlók tavaly általában drágábban vették a szőlőt, mint a korábbi években. A fehér szőlő kilójáért átlagosan 70-80 forintot fizettek, de a késői érésűekért már akár 120 forintot is adtak. Ez 25-30 százalékkal magasabb a szokásos árnál.

A fehér szőlőnek tavaly nagyobb volt a keletje, mint a kéknek. A kék szőlőért ugyancsak 70-80 forintot fizettek kilogrammonként, a késői érésűek kilójáért pedig 100 forintot is adtak. Ez az ár a szakemberek szerint a kék szőlő esetében stagnálást jelentett.