Élelmiszerárstop lehet Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Az euró zökkenőmentes bevezetése érdekében Szlovákiában befagyasztanák húsz alapvető élelmiszer árát. A szlovák agrártárca még nem tudja, hogy ez az intézkedés mikor lépne életbe - írta a Napi Gazdaság a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A szaktárca most a pénzügyminisztérium lépésére vár, amely habozik meghozni a döntést. Miroslav Smál, a pénzügy szóvivője mindössze annyit közölt, egyelőre nem foglalkoznak az ármoratórium kérdésével - az csak akkor lépne életbe, ha a spekulánsok elleni küzdelem nem járna sikerrel. A lap szerint többek között a következő termékekre vonatkozna az árstop: búzaliszt, barna kenyér, marhahús, sertéshús, bontott csirke, kifli, tej, tojás, vaj, alma, burgonya, kristálycukor, hántolt rizs.

A kereskedők úgy látják, az árak fixálása kivitelezhetetlen, mivel nem veszi figyelembe a külső tényezőket - az esetleges rossz termés, a bioüzemanyagok hatását, az energiaárakat. Viliam Patoprsty, az UniCredit Bank elemzője szerint az árstop hátulütője, hogy miután feloldják, az érintett termények árai látványosan meglódulnak. A szlovák kormány mindent megtesz azért, hogy elkerülje az áremeléseket, ugyanis az csökkentené népszerűségét a választók körében - írja a Napi Gazdaság.