Kultúrfejlesztés a dunántúli térségben

Vágólapra másolva!
A Közkincs program több mint 300 millió forintnyi kulturális fejlesztésekre fordítható pályázati támogatásából csaknem 44 millió forintot nyugat-dunántúli települések nyertek el - közölte Borosán Gyula, a Nyugat-dunántúli Regionális Közkincs Bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Zalaegerszegen.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a kisebb lélekszámú települések sikeresen vettek részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatán, a legalacsonyabb támogatás is óriási segítséget jelent az adott település közösségi, kulturális életében.

Az eddig támogatott 58 közkincs-kerekasztal közül azoknak ítélték oda idén is a támogatást, amelyek az elmúlt évben modell értékkel bíró programot valósítottak meg. Új kerekasztalok megalakítására azoknak a kistérségi társulásoknak, egyesületeknek, intézményeknek van lehetőségük, amelyek komplex kulturális programokkal összhangba tudják hozni az együttműködésre képes helyi közösségek érdekeit.

A Közkincs program országos szinten 255 millió forinttal támogatja a kistérségi közművelődési szakmai referensek foglalkoztatását, a háromezer és ötezer lakos közötti települések nyilvános könyvtárainak felújítását, az infrastruktúra fejlesztését, valamint a könyvtári szolgáltatások végzésére alkalmas terek kialakítását. Ebből az összegből csaknem 35 millió forintot nyertek el a Nyugat-Dunántúl települései.

Borosán Gyula elmondta: a nyolcezer lélekszám alatti települések jelentkezhettek a szaktárca Fókuszban a közművelődés című pályázatára is. A program a közművelődési feladatok bővítéséhez - mint például helytörténeti emlékgyűjtés, falukrónika megírása, honlap-fejlesztés, helyi népszokások ápolása - nyújt segítséget. A csaknem 250 beérkezett pályázat több mint fele nyert támogatást: a rendelkezésre álló 100 millió forintból 11 millió forintot a nyugat-dunántúli, ebből pedig 8 millió forintot a Zala megyei települések nyertek el.