Világcégek törnek be a feltörekvő piacokra

Vágólapra másolva!
A következő három évben 18 százalékkal nőhetnek a feltörekvő piacokra irányuló tőkebefektetések. Ez derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amelyet 1130 vezérigazgató megkérdezésével készítettek. A válaszadók 90 százaléka legalább 50 ezer fős cég élén áll.  
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb cégeit kérdezték meg egy felmérés készítői, és az is kiderült, hogy formabontó, állandóan változásra kész vállalatokra lesz szükség, amelyek globálisan integráltak, és nagy figyelmet fordítanak a fogyasztók körében róluk kialakult képre.

- Ma már néhány ügyfél blogbejegyzése is óriási károkat okozhat, ezért a vállalatoknak a korábbinál jobban kell figyelniük a fogyasztókra, és nem is elsősorban a piacot kell irányadónak tekinteniük, hanem maguknak kell kezdeményezniük a változásokat, a kliensek jobb és tudatosabb kiszolgálását. Együtt kell élni az ügyfelekkel - magyarázta a felmérést készítő-megrendelő IBM Magyarországi Kft. vezérigazgatója, Paál Péter.

A vezérigazgatók 83 százaléka mélyreható, sok esetben megjósolhatatlan fordulatokra számít a közeljövőben, ezért jól alkalmazkodó, adaptív szervezet kialakítására törekszik. Amíg két évvel ezelőtt a vezérigazgatók 80 százaléka a piaci átrendeződéssel, a versenytársak akcióival és a vásárlói szokások változásaival foglalkozott, ma ez az arány csak 50 százalékos. Mindeközben ugyanilyen arányúra nőtt a megfelelő tudásbázis kiépítését fontosnak tartók aránya, vagyis a megkérdezettek fele hangsúlyozta ezt.

A vezérigazgatók fele új árazási modellen is gondolkodik: ennek már nem a költség a meghatározó eleme, hanem inkább az adott termék vagy szolgáltatás értéke. Vagyis az az érték, amit a produktum a vevő számára jelent.

- Amerikában ma már megszokott dolog, hogy a számítástechnikai cikkek vevői az áruházakban, boltokban járva laptopjaikon ellenőrzik a konkurensek árajánlatait a hasonló termékekre - magyarázta Paál. Nem véletlen tehát, hogy az árazásnak is változnia kell.

A vezérigazgatók 75 százaléka új piacokra akar belépni, és 66 százalékuk tervez akvizíciókat, illetve összeolvadást. A globális integráción belül nő a feltörekvő piacok szerepe is: az új befektetések negyedét tervezik ezekre a területekre, és várhatóan 18 százalékkal nő a növekvő piacokra irányuló tőkeexport 3 év alatt.