Mexikói benzinturizmus

Vágólapra másolva!
Az amerikai autósok egy jó része akár a határon drogháború erőszakának kockázatát is vállalja, hogy olcsó mexikói benzinhez jusson. Ennek következtében az észak-mexikói benzinkutaknál kígyózó sorok alakultak ki - tudósít a Reuters internetes oldala.
Vágólapra másolva!

Az állami szubvencióval megtámogatott mexikói benzin és a rekord magasságba szökő amerikai ár következtében az autósok valóságos benzinturizmust alakítottak ki, pedig a határ menti városokban folyó drogharcokban szinte minden nap lelőnek valakit. Van olyan fogyasztó, aki havonta 100 dollárt takarít meg azzal, hogy kéthetente átjár Mexikóba tankolni.

Az extra kereslet az észak-mexikói töltőállomásoknál már hiányt is okoz, így egyes kutak már elkezdték adagolni az üzemanyagot.

A mexikói szubvencionált benzin 1,4 dollárral olcsóbb gallononként a kaliforniai árnál, ami 35 százaléknyi kedvezményt jelent a 4 dolláros gallononkénti amerikai rekordárhoz képest.

A dízel üzemanyag terén még ennél is nagyobb a különbség: a 2,25 dolláros ár a 4,64 dollárhoz képest több, mint 51,5 százalékos kedvezmény.