Népszerű az ingatlanbefektetés

Vágólapra másolva!
A magyarok kevesebb mint egyharmada tud rendszeresen pénzt félretenni s azt úgy-ahogy befektetni. Pénzügyekben a kockázatkerülés, a bizalmatlanság jellemzi a polgárokat. Jellemző, hogy kétezermilliárd forintnyi készpénz van a lakosságnál, jórészt a párna alatt várva az inflációt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan viszont továbbra is a legmegbecsültebb befektetésnek számít. Húsz év óta először csökkent a magyarországi háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a Magyar Nemzeti Bank első negyedéves felméréséből.

A lakosság pénzben, értékpapírokban megtestesülő vagyona április elejére 515 milliárd forinttal zsugorodott az előző, december végi leltárhoz képest. Ráadásul úgy, hogy portfólióátrendezés, tömeges pénzkivétel a jelek szerint nem történt. Az összvagyont az amerikai másodlagos hitelpiaci válság begyűrűző hatásai apasztották 15 138 milliárd forintra.

Virtuális vagyonvesztésről van szó, a vizsgált időszakban 2,5 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, ez a fő oka a csökkenésnek. Bár a lakossági megtakarítások 60 milliárd forinttal növekedtek, ezzel szemben, a kötelezettségek 580 milliárdos emelkedése áll főként a devizahitelek átértékelődésének eredményeként. A hamarosan záruló második negyedévben a tartósnak bizonyuló forinterősödés miatt várhatóan ismét pozitív lesz a szaldó.

Ingatlanban utazunk

A teljes ingatlanvagyon összértékéről nincsenek naprakész adatok, megbízható becsléssel viszont rendelkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Farkas János, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a Lakásstatisztikai évkönyv társszerzője lapunknak 43-44 ezermilliárd forintban jelölte meg a lakásállomány értékét, ezt a 2005-ös adatokat alapul véve számította ki. Abban az évben az átlagos lakás a KSH mérései szerint 10,3 millió forintot ért, amit felszorozva a 4,2 milliós lakásszámmal jön ki a fent említett összeg.

Az ingatlanok értékmegőrző tulajdonsága a településmódtól függ, ezen a területen Budapest jár az élen, a vidéki nagyvárosok követik. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy a lakosság továbbra is a lakástulajdont véli a legértékesebbnek. Ha megteheti, ebbe fekteti a pénzét. Nem is keveset, a KSH adatai szerint 2007 elején 4,24 millió lakóingatlan volt az országban, s éves átlagban az új lakások 8-900 milliárd forinttal növelik az állományt, az éppen aktuális állami támogatási feltételektől, illetve a banki kamatoktól függően. Igaz ugyanakkor, hogy az említett pénznek döntő része a hitelkötelezettség rubrikában köszön vissza a mérlegben -t tárja fel a Népszabadságban Kriván Bence cikke.

Kedvenc ingóságunk az autónk

Az ingóságoknál az élen a személygépkocsi szerepel. A magyar háztartások birtokában immár hárommilliónál is több autó van, a járműpark átlagéletkora meghaladja a 11 évet. Az állomány összértékét igen nehéz megbízhatóan megbecsülni, az irányadó másfél milliós átlagárral számolva 4500 milliárd forintot testesíthet meg a négy keréken gördülő vagyon. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a befektetések közül az autóba feccölt pénz ablakon kidobottnak, soha meg nem térülő beruházásnak számít, hiszen amikor a kocsi kigördül a szalonból, azzal a lendülettel mintegy 5 százalékot veszít az értékéből, így befektetési céllal semmiképp nem érdemes autót vásárolni.

Otthon tartjuk a pénzt, pedig a bankban fialna

A magyar lakosság körében még mindig a pénzen ülés az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma. Az otthon tartott készpénz teljes állománya kétezermilliárd forintra tehető, ami a teljes megtakarítások 8-9 százaléka. Ez - amellett hogy percről percre veszít az értékéből - hiányzik is a bankok trezorjaiból. Ha bekerülne a rendszerbe, növelné a likviditást a pénzpiacon, s hitelként kiadva hozzájárulna a gazdaság növekedéséhez, egyidejűleg hizlalná tulajdonosa pénztárcáját is.

A bankokkal szembeni bizalmatlanság lassan oldódni látszik. Figyelemre méltó, hogy a készpénzállomány csökkent az első negyedévben, amire négy éve nem volt példa. Ez arra utal, hogy a lakosság a felgyorsult infláció ellen védekezésképpen beteszi a bankba a fölös pénzt.

A bankbetét népszerűsége töretlen, amiben az is közrejátszik, hogy a magyarok többsége kerüli a hosszú távú lekötéseket, s pénzének nagy részét gyorsan pénzzé tehető eszközökbe fekteti. A bankbetétnél kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési alapokba is egyre több pénz ömlik, a jegyekbe fektetett összeg tavalyelőtt haladta meg a készpénzes állományét, s nagysága most 2332 milliárdra tehető - tájékoztat a Népszabadság.