Segíthet az EU a fejlődő országoknak

Vágólapra másolva!
Az EU akár egymilliárd euróval is segítheti a fejlődők agrárgazdálkodóit, amennyiben felhasználatlanul marad az uniós agrárpénzekből ekkora összeg. Egyelőre azonban még nem lehet tudni, mennyit is lehetne erre áldozni. A pénzt az elkövetkezendő két-három évben a nagy nemzetközi szervezeteken keresztül juttatnák el a rászorulóknak.
Vágólapra másolva!

Az EU bizottságának egyik illetékese elmondta: az elképzelést hivatalos javaslat formájában kell majd a bizottságnak előterjesztenie, bár félő, hogy az agrárminiszterek nem szívesen támogatnak olyan elképzelést, hogy az agrárkiadásokra szánt összeg maradékát az EU-n kívül költsék el.

Az ötlet a támogatásra egy hónappal ezelőtt az EU mezőgazdasági biztosa, Mariann Fischer Boel részéről hangzott el, majd nagy vonalakban az EU elnöke, Jose Manuel Barroso is szólt róla. Az EU 2008-as mezőgazdasági költségvetésének bizonyos tételeiben, a klasszikus piactámogatási kifizetésekben, az exporttámogatásokban, a nyilvános intervenció vásárlásoknál, a magánraktározások finanszírozásánál maradtak elköltetlen összegek.