Vidékfejlesztési pénzek jönnek az EU-tól

Vágólapra másolva!
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében 2013-ig mintegy 250 milliárd forint fordítható a vidéki életminőség javítására, amelyből 70 milliárd forintot tesznek ki a Leader-források.
Vágólapra másolva!

A földművelésügyi tárca Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének (VKSZI) pénteki közleménye szerint ez utóbbi pénzösszeg felett teljes egészében az önkormányzatokból, vállalkozásokból és civil szervezetekből megalakult helyi közösségek rendelkezhetnek majd a térségi igények és adottságok ismeretében.

A VKSZI szakértői szerint a helyi közösségekben már sokan felismerték a helyi EU-forrásban rejlő esélyt, és az alulról szerveződő, térségi összefogásra épülő fejlesztések létjogosultságát.

Az eddig megalakult kilencvenhat helyi közösség tízezernél is több helyi szereplőt fog össze. Ezek a közösségek ez év januárja óta létrehozták a sok esetben 60-80 ezer embernek otthont adó térségek összehangolt vidékfejlesztési stratégiáit. Az ÚMVP irányító hatósága e stratégiák minősége, indokoltsága és fenntarthatósága alapján fogja ez év szeptemberéig kiválasztani azokat a térségeket, amelyekben a Leader közösségek tovább működhetnek.

A VKSZI szakértői szerint a térségi együttműködés igazi próbája a tervek megvalósítása lesz, ami csak a programok elfogadását követően valósulhat meg. Ennek során az elfogadott stratégiákhoz illeszkedő pályázatokat helyben írják ki, helyben bírálják el, átlátható és ellenőrizhető módon.

A vidékfejlesztés - hangsúlyozzák a szakemberek - nem köthető pártokhoz, a vidéken élő 8 millió ember ugyanis nem vall azonos nézeteket. De a Leader lényege az összefogásban, az együttműködésben rejlik, vagyis helyi ügyekben, a helyi lehetőségek kiaknázásában és az ehhez kapcsolódó felelősségben.

Az ÚMVP irányító hatóságának reményei szerint a vidékiek képesek lesznek ezt a tényt felismerni és élni a kínálkozó lehetőséggel.