Duplájára drágult a vasérc a kínaiaknak

Vágólapra másolva!
A kínai acélgyártók és vasasok elfogadták az acélérc árának brutális, csaknem kétszeresére való emelését. A kínai acélipar idén 96,5 százalékkal többet fizet az angol-ausztrál Rio Tinto bányavállalatnak az ércért, miután tavaly csak 9,5 százalék volt a drágulás. Közben az USA-ban óriási, akár 700 százalékig terjedő illetéket vetettek ki bizonyos Kínából érkező acél termékekre.
Vágólapra másolva!

A kínaiaknak persze nem is nagyon volt választásuk az új árak elfogadásában, mert a Rio Tinto ás a BHP Billiton diplomatikusan arra kérte kínai partnereit, hogy akceptálják az áremelést, vagy a szállítások megszakítását kockáztatják. Az áremelés hatásait egyelőre nehéz megbecsülni. Kínában főleg az iparág kisebb szereplőinél költségoldalon problémákat okozhat a magasabb tarifa, de valószínűleg az autók, gépek és egyéb termékek árát is megnyomja majd.

"A korrektnek tekinthető ár alatt" exportált Kína nagy mennyiségben vasipari termékeket, elsősorban vascsöveket az USA-ba - állítja az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi bizottsága. A testület szerint a mintegy 1,4 milliárd dolláros egyesült államokbeli acél csőgyártó iparágnak igen nagy károkat okozott az államilag támogatott kínai export. Erre válaszul, a tisztességtelennek minősített exporttámogatásban részesülő javakra akár 700 százalékos vámot vethet ki az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Ez az első eset, hogy egy egyesült államokbeli iparág protekciót nyert a támogatott kínai termékekkel szemben. A tavalyi évig az USA kormánya elutasította a kínai dömpingre vonatkozó iparági kifogásokat, de a kínai termékek iránt az iparban tapasztalható növekvő harag miatt módosított az addig követett gyakorlaton."