Mérséklődő ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Az ipari termelői árak májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbinál viszont 4,9 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A KSH korábbi közlése szerint az ipari termelői árak áprilisban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkentek, gyakorlatilag nem változtak, az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal voltak magasabbak.

Tavaly májusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva és az egy évvel korábbi szinthez képest is egyformán 0,4 százalékkal nőttek. Az idén májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, a 2007. májusival összehasonlítva 11,7 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 2,2 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz képest 0,1 százalékkal csökkentek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A legnagyobb mértékű árnövekedés, 2,2 százalék ezúttal is a kőolaj-feldolgozás ágazatban következett be, elsősorban a kőolaj és kőolajszármazékok további világpiaci áremelkedésének köszönhetően - közölte as KSH.

A fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban folytatódott a feldolgozóipari átlagot meghaladó havi áremelkedés (0,9 százalék), ami főként a fémalapanyagok árának növekedése, valamint az egyéb termelési költségek, például az energiaár emelkedése miatt következett be. Szintén árnövekedést mértek az élelmiszer-ipari (0,8 százalék), valamint a máshova nem sorolt feldolgozóipari ágazatoknál (0,7 százalék).

A KSH adatai szerint a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység és az egyéb nemfém ásványi termékek gyártása területén az árak csak csekély mértékben változtak. A legnagyobb mértékű árcsökkenés a textilipari ágazatokban és a villamos gép, műszer gyártása területén (1,3 százalék) jelentkezett az előző hónaphoz viszonyítva. A többi feldolgozóipari ágazatban 0,2-0,8 százalék közötti mértékben mérséklődtek az árak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban májusban az előző havinál kisebb mértékben, 0,3 százalékkal nőttek az árak. Tizenkét havi összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás szakágazatban nőttek az árak (28,9 százalék).

A KSH közölte: a meghatározó súlyt képviselő élelmiszer, ital, dohány gyártása ágazatban 13,7 százalékos, a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban 9,1 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

Árcsökkenés csak a textília, textiláru gyártása (2,1 százalék), valamint a járműgyártás (0,5 százalék) szakágazatokban jelentkezett. A többi ágazatban az áremelkedés üteme 1,3 százalék és 5 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 9,8 százalékkal nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 15,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A KSH adatai szerint a belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül májusban a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés, (0,5 százalék) döntő mértékben a nem tartós fogyasztási cikkeket, ezen belül is főként az élelmiszereket gyártó ágazatokban mért árnövekedés (0,7 százalék) következtében.

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak egy hónap alatt. A beruházási javakat gyártó ágazatokban csekély mértékű, 0,2 százalékos árcsökkenés következett be. Az idén májusban az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb mértékű áremelkedés az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető (14,5 százalék).

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 8,1 százalékos árnövekedés, a beruházási javaknál 1,6 százalékos árcsökkenés jelentkezett.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai májusban az előző hónaphoz képest 2,2 százalékkal mérséklődtek, 12 havi összehasonlításban mindössze 0,1 százalékkal csökkentek, azaz gyakorlatilag alig változtak. A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2,5, a dollárhoz viszonyítva 1,3 százalékkal erősödött. A forint 2007. májushoz viszonyítva az euróhoz képest 0,4 százalékkal, a dollárhoz mérten 13,6 százalékkal erősödött - közölte a KSH.