Jöhet az uniós pénz a debreceni villamosra

Vágólapra másolva!
Előrelépést jelenthet az EU-pénzek felhasználásában, hogy a magyar nagyprojektek közül a debreceni 2-es villamossal megérkezett az első fecske Brüsszelbe - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) több mint tíz darab - 13 milliárd forintnál (környezetvédelmi projekt esetén 6,5 milliárd forintnál) - nagyobb értékű beruházás dokumentációját és támogatási kérelmét szeretné eljuttatni az Európai Bizottság illetékeseihez 2008-ban.

Eddig Magyarországon kívül kilenc tagállam igényelt támogatást az Európai Bizottságtól nagyprojektre - tájékoztat a Világgazdaság.

Pajna Zoltán debreceni alpolgármester, elmondta, hogy 2004 óta dolgoztak a beruházás előkészítésén. Arra számítanak, hogy Brüsszelben az előirányzott hatvan napon belül megszületik a döntés.

A projekt az észak-alföldi városon belüli közlekedésben nyithat új fejezetet 7,8 kilométeres új villamospálya és 12 akadálymentesített megálló megépítésével, valamint 18 modern, ugyancsak akadálymentes jármű forgalomba állításával. A 17,7 milliárd forintos beruházáshoz, amelynek közbeszerzései már a nyáron elindulnak, és kivitelezési munkálatai várhatóan 2011 júliusáig tartanak, 15,76 milliárd forintnyi EU-támogatást szeretne kapni Debrecen.