Kútba eshet a MÁV Cargo magánosítása

2008.07.01. 7:45

Ez még mindig nem a legnagyobb baj. A számvevők szerint ugyanis a tranzakció szerződésében a MÁV indokolatlan kötelezettségeket vállalt, míg a vevő által vállalt kötelmek aggályosak és célszerűtlenek a magyar állam számára. Ilyen például, hogy a MÁV Cargo új tulajdonosa vételár-visszatérítést kérhet, ha a szerződés aláírásától 2010. december 31-ig a vasúti pályahasználati díj reálértéken emelkedik (azaz a tényleges díj magasabb annál, mintha csak az infláció mértékével emelték volna).

Ennek az esetleges különbözetnek az összegét előre nem lehet meghatározni, de azt rögzítették: a visszatérítés mértéke nem haladhatja meg a vételár 25 százalékát, azaz a 25 milliárd forintot. Ha az új tulajdonosok, az erre megjelölt 2011. január 1-je és 31-e közötti időszakban kimerítik ezt a lehetőségeket, azaz a teljes összeget lehívják, akkor a MÁV Cargo privatizációjából származó tiszta bevétel 62,5 milliárd forintra csökken. A visszatérítés ráadásul szintén az államot terheli (mint a pályahasználati díjat emelő szervet).

A MÁV felügyelő-bizottsága nem látta az adásvételi szerződést, mielőtt aláírta

Ezek mellett látszólag semmiség, hogy az ÁSZ szerint a MÁV Cargo végleges adásvételi szerződésének tervezetét a MÁV felügyelő-bizottsága nem kapta meg, és nem is véleményezhette, de az értékesítéssel egyetértett, mi több határozatot is hozott. A tranzakcióhoz a Vagyongazdálkodási Tanács sem adta meg az engedélyt.

Eközben a MÁV Cargónak nem volt konszolidált éves beszámolója 2006-ra, a rendőrség pedig több nyomozást is folytat nagy értékű vagyonelemek eltűnése miatt. A MÁV Tiszavas Kft.-nek az árufuvarozó vállalkozásba apportálásáról a MÁV igazgatósága tételes vagyonleltár nélkül határozott. De nem vette figyelembe azt sem, hogy a MÁV Cargóval együtt eladott járműjavító cég helyzetére hatással lehet, ha a rendőrség lezárja kétezer használt vasúti kocsi szabálytalan átadásának körülményei ügyében indított nyomozását.

Korábban az UniCredit-CAIB és a The Boston Consulting Group által lefolytatott transzfert az európai, közel-keleti és afrikai térség (EMEA) legjobb privatizációjának minősítették, amit 2007-es várható EBITDA-t több mint 33-szorosan meghaladó eladási árral indokoltak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK