Recesszióban a dán gazdaság

2008.07.01. 18:43

Technikailag recesszióba jutott Dánia, miután két egymást követő negyedévben, a tavalyi negyedikben és az idei elsőben csökkent az ország GDP-je.

Az idei első negyedévben a csökkenés a megelőző évnegyedhez képest 0,6 százalékos volt, közölték a dán statisztikai hivatalban kedden. A tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékos volt a visszaesés, szintén az előző negyedhez viszonyítva. Az idei első negyedévben a dán hazai össztermék 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól is.

Ezzel az Európai Unióban a nemzetközi hitelválsággal beköszöntött gazdasági visszaesés első recessziós áldozata Dánia. Az idei első negyedévi GDP-je 2003 második negyedéve óta a legkisebb volt. A gazdasági recesszió további fenyegetettjei az EU-ban Észtország, Írország és Portugália. Ezekben a GDP az idei első negyedévben rendre 1,9 százalékkal, 1,5 százalékkal, illetve 0,2 százalékkal zsugorodott a megelőző negyedévhez képest.

Dán elemzők szerint az energiaárak növekedése okozta elsősorban a visszaesést, és az élelmiszerekkel együtt végbement jelentős drágulás is ártott. Ezek alaposan visszafogták a dán lakosság fogyasztását. A GDP fele részét a lakossági fogyasztás adja Dániában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK