A bankjegyekre sincs pénz Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Lassan minden nyugati cég elhagyja az erőszak és válság sujtotta Zimbabwét. Az utolsók között az a német cég is megszakítja a kapcsolatokat az afrikai országgal, amelyik bankjegyekkel látta el Robert Mugabe államát. Teszi mindezt akkor, amikor az óriási pénzromlás miatt rendre rekord címletű új bankjegyeket kell kibocsátani.
Vágólapra másolva!

Azonnal felfüggeszti a bankjegyek nyomtatásához használt papír szállítását a németországi Giesecke & Devrient - idézi a társaságot a BBC. A cég a várakozásokkal szemben romló politikai helyzettel indokolja a távozását.

A döntés azért is kellemetlenül érinti Mugabét, mivel országában 165 000 százalékos hiperinfláció tombol, vagyis nagy szükség lenne az alapanyagra az újabb és újabb óriási címletű bankók nyomtatásához.

Az ENSZ szigorúbb gazdasági szankciókat tervez a diktátor rezsimjének megdöntésére, és számos kormány is a távozást ajánlja az érdekelt vállalatoknak.

A nyugati cégek Mugabe elnök újabb elnökválasztási stiklije után gyakorlatilag egyöntetűen elindultak kifelé az országból. Legutóbb a brit Tesco hozott hasonló döntést, nem sokkal azután, hogy a brit diplomácia a körülmények ellehetetlenülésére figyelmeztetett. A német papírgyár pedig szintén kormányzati ajánlásra döntött a kivonulás mellett.