Gazprom: 2,5-szeresére nő a gáz ára

Vágólapra másolva!
Ha a piaci nyersolaj ára eléri a 250 dollárt hordónként, akkor a gáz ezer köbmétere 1000 dollárra emelkedik, a mostani 400 dollárról - állította csütörtökön Bakuban Alekszej Miller, az Európának orosz gázt szállító Gazprom vezetője. Ennek az évnek a végére azonban még csak 500 dolláros gázárra számít.
Vágólapra másolva!

Az elemzők ugyan óvnak attól, hogy "felbeszéljék" az olaj és a földgáz árát az ellátásban fontos vállalatok képviselői, Miller megismételte korábbi - mások által túlzásnak minősített - próféciáját a hamarosan akár 250 dollárt is elérő olajárról, és ennek kapcsán 1000 dolláros gázárat említett. A Gazprom főnök "egyes" előrejelzésekre hivatkozott.

Megjegyezte, hogy a 250 dolláros ár nem lesz rendkívüli meglepetés a piacoknak. Új elv van ugyanis formálódóban: ez nem a kereslet és kínálat viszonyának elve, hanem az árak és a termelés mennyisége közötti viszonyé. A Gazpromnál az év végére vonatkozó előrejelzés a gázárra az ezer köbméterenkénti 500 dollár.

A Gazpromnál úgy számolnak, hogy idei európai exportbevételük 62 százalékkal nő és eléri a 64 milliárd dolláros rekord összeget.