Tízesével építi a bioerőműveket Kína

Vágólapra másolva!
Mintegy 70 ezer kínai család számára elegendő, 7,2 milliárd kilowattóra áramot termel Kínában az az 50 biomassza erőmű, melyekhez a GE Energy szállítja a vezérlőtechnológiát. A tervek szerint 2010 decemberére mind az 50 erőmű üzemelni fog.
Vágólapra másolva!

Az új, környezetbarát erőművek Kína folytonos energiaéhségét csillapítják majd, ami az előrejelzések szerint idén 13,5 százalékkal növekszik. A kínai kormány, új, környezettudatos programját követve nagymértékű támogatással igyekszik felgyorsítani a biomassza erőművek országos elterjedését. Magyarországon a villamos energiatermelés közel 4,3 százalékát fedezik biomassza hasznosítással.

Szalmából, rizshéjból és állati trágyából összeállított biomasszát használnak fel üzemanyagként az új kínai erőművek, amelyek az elkövetkező két évben a Hubei, Hunan, Anhui, Shanxi, Fujian, Jiangsu és Jiangxi régióban épülnek fel.

Kína 2007 júniusában átfogó energetikai programot hirdetett meg, melynek célja, hogy 2010-re 10 százalékkal csökkentse az ország káros anyag kibocsátását. A program egyik fontos eleme a biomassza projektek támogatása, melyek elősegítik a foglalkoztatás bővítését a vidéki területeken, mivel magas képzettséget igénylő, értékes munkalehetőségeket teremtenek a közmű-, az energetikai és a mezőgazdasági berendezéseket gyártó szektorokban.