Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament rendelet által lépett fel a félrevezető repülőjegyárak ellen az utasok érdekeinek védelmében.
Vágólapra másolva!

A repülőjegy-vásárlóknak joguk van tudni, pontosan mennyibe is kerül a jegyük, ezért a meghirdetett viteldíjaknak a jövőben tartalmazniuk kell az összes adót és díjat. Ezt tartalmazza az az uniós rendelet, amelyet szerdán második olvasatban is megszavazott Strasbourgban az Európai Parlament.

A tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal már egyeztették a jogszabálytervezetet. A jövőben eszerint az utazóközönséget közvetlenül célzó információban feltüntetett repülőjegyáraknak az alapviteldíjon túl tartalmazniuk kell minden adót, el nem kerülhető díjat, pótdíjat, költséget, amely ismert a megjelenés idején.

A szöveg külön kiemeli, hogy az információk átláthatóságának követelménye az internetre is vonatkozik. A választható szolgáltatásokat világosan, átláthatóan, félre nem érthetően kell bemutatni a foglalási folyamat elején.

Ezeket az opciókat - ha akarja - a vásárlónak kifejezetten meg kell jelölnie, nem lehet tehát automatikusnak venni a választást. A reptéri, illetve fedélzeti biztonsághoz kapcsolódó költségeket - ha vannak ilyenek - külön fel kell majd tüntetni a jegyen, vagy más módon jelezni kell az utasnak. Az új rendelet várhatóan az év végén vagy a jövő év elején lép hatályba.