Lassan befékez az európai gazdaság

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben az első negyedévben 0,7 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról negyedéves összehasonlításban; éves összehasonlításban azonban 2,1 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 2,2 százalékról - közölték az EU statisztikai hivatalában második becslésként, kissé rontva a június 3-án kiadott első becslésen.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés az egész EU átlagában is 0,7 százalékra gyorsult 0,5 százalékról, illetve éves összehasonlításban 2,3 százalékra lassult 2,5 százalékról. Az első negyedévben éves összehasonlításban Bulgáriában volt a legnagyobb a GDP-növekedés, 7,0 százalékos, és a legkisebb Olaszországban, 0,3 százalékos (Magyarországon 0,8 százalékos, jobb az első becslésben szerepelt 0,7 százaléknál).

Az EU statisztikai hivatalának becslése szerint az Egyesült Államok gazdasága az első negyedévben 2,5 százalékkal bővült, csakúgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben, japáné viszont 1,3 százalékra lassult 1,4 százalékról, rendre éves összehasonlításban.

Nagyobb visszaesést hozott a tavasz

Elemzők a második negyedévről már sokkal gyengébb eredményeket várnak az öreg kontinensen. Erre intett június végén az Európai Központi Bank elnökének nyilatkozata is: szerinte az első negyedévi ugrás egyszeri tényezőknek volt köszönhető, és a tényleges irányzatról valóságosabb képet ad majd az első két negyedév "együttes szemlélése".

Az EKB a múlt héten - a rekordról rekordra növekvő infláció miatt - negyed százalékponttal 4,25 százalékra emeltre alapkamatát, de sajtóértekezletén a bank elnöke értésre adta, hogy éppen a gazdasági növekedést érő aggodalmak miatt szigorítássorozatra nem kell számítani. Mindenesetre az év további folyamán már ez a kamatemelés is apaszthatja az euróövezeti gazdasági növekedés jó ideje szinte egyetlen finanszírozási forrását, a tavasszal még rekord ütemben bővült vállalati hitelezést.

Az EKB június elején 1,5-2,1 százalékra emelte az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését a márciusban jósolt 1,3-2,1 százalékról. Decemberben 1,5-2,5 százalékot valószínűsített erre az évre. Az EKB 2005 végén felülvizsgált felfogása szerint az euróövezetben az árstabilitás szempontjából fenntartható potenciál közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz. A jövő évi növekedésre szóló előrejelzését csökkentette, 1,0-2,0 százalékra a márciusban jósolt 1,3-2,3 százalékról.

Az Európai Bizottság eleve is pesszimistább volt. A bizottság az április végén megjelent tavaszi előrejelzésében 1,7 százalékra csökkentette az idei GDP-növekedési előrejelzését az euróövezet számára, a februárban jósolt 1,8 százalékról. Tavaly évi átlagban 2,6 százalékkal, 2006-ban 2,8 százalékkal - hatéves rekord ütemben - bővült az euróövezeti GDP.