Újra dolgozhatnak magántaxik Kubában

Vágólapra másolva!
A kubai kormány csaknem egy évtizedes szünet után fokozatosan újra ki fog adni magántaxi-engedélyeket, hogy bizonyos körzetekben, elsősorban vidéken javuljon a közszolgáltatások színvonala - jelentette az egyik helyi hivatalos rádió a közlekedési miniszterre hivatkozva. Az engedélyeket a következő napokban "egyenként" fogják kiállítani.
Vágólapra másolva!

A hatóságok "biztosítják majd az üzemanyagot, meghatározzák a tarifákat, az útvonalat és a menetrendet" a személyszállító kisiparosok számára - mondta parlamenti képviselők előtt Jorge Luis Sierra tárcavezető a Radio Rebelde keddi beszámolója szerint. A fuvarengedélyek vidéki és egyes városi körzetekre vonatkoznak majd, azokra a területekre, ahol a lakosságnak a legtöbb gondot okozza az utazás. Úgy működnek majd, mintha autóbuszok lennének - fejtegette Sierra.

Kínából vásárolnak

A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány több mint 2 milliárd dollárt fog költeni a tömegközlekedés fejlesztésére. Az összeg negyedét mintegy 5000 autóbusz megvásárlására fordítják. A járművek elsősorban Kínából - a szigetország második legnagyobb kereskedelmi partnerétől - és Oroszországból érkeznek.

Magántaxi-engedélyeket főként az 1990-es években adott ki a havannai kormány, miután felbomlott a Szovjetunió, s megszakadtak a Kuba és a szovjet tömb közötti gazdasági kapcsolatok, ami a közlekedési hálózat összeomlásához vezetett a karibi szigetországban. Az engedélyek kiadását 1999-ben függesztették fel a hatóságok, bármiféle magyarázat nélkül.

Raúl, a reformer

A magánszektor felé tett újabb nyitás azoknak az óvatos piaci liberalizációs intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amelyekről azóta döntöttek, hogy Raúl Castro váltotta fel az állam élén bátyját, Fidelt, aki 2006 júliusában súlyos betegsége miatt visszavonult a hatalomból. Az új elnök engedélyezte először a kubaiaknak, hogy mobiltelefont és számítógépet vásároljanak, igénybe vegyék a korábban csak külföldieknek fenntartott szállodákat, eltörölte a bérplafont, és mezőgazdasági reformokat vezetett be a termelés növelése érdekében.