Vágólapra másolva!
Májusban 59,79 milliárd dollárra csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány áprilishoz képest. Az elmúlt tíz évben így is hatszorosára nőtt az USA deficitje, ami 1998-ban még csak 11 milliárd dollár volt.
Vágólapra másolva!

A következő években folyamatosan nőtt, 2001-ben elérte a 35 milliárd dollárt. 2002-ig stagnált. 2006-ban már 64 milliárd dollárra rúgott, majd lecsökkent 57 milliárd dollárra 2007-ben. 2008-ban pedig elérte a 60 milliárd dollárt.

Az időnként tapasztalható látszólagos csökkenésnek több oka van: egyrészt a hitelválság és a lassuló amerikai gazdaság, valamint a dollár gyengülése. Ráadásul az arab országok és az oroszok is szívesebben használnak már eurót, mint dollárt.

Az Egyesült Államok leginkább azért juthatott el idáig, mivel képtelen már kitermelni az általa elfogyasztott javak ellenértékét és a mindent kölcsönből vásárlók közt egyre több az olyan ügyfél, aki nem képes visszafizetni a törlesztőrészleteket, hisz a GDP 70 százalékát költik fogyasztói javakra és szolgáltatásokra(!) A deficitet államkötvények piacra dobásával próbálják elfogadható mértékűre visszaszorítani.