Félmilliárd euróval segíti az EU Koszovót

2008.07.11. 12:57

Adományozó konferencia kezdődött Koszovó javára Brüsszelben, ahol az Európai Unió bejelentette, hogy félmilliárd euróval járul hozzá az ország társadalmi-gazdasági fejlesztéséhez és a munkahelyek megteremtéséhez, mivel a lakosság több mint 40 százaléka munkanélküli. Az egyes uniós tagországok külön felajánlást is tesznek.

Az albán többségű, kétmillió lakosú Koszovó Szerbiától való függetlenséget februárban kiáltották ki és június 15-én lépett életbe alkotmánya. Eddig 43 állam ismerte el önállóságukat, azonban a Szerbia pártján álló oroszok kilátásba helyezték, hogy igyekeznek távol tartani az országot a nemzetközi szervezetektől.

Magyarország 300 millió forint erejéig nyújt támogatást Koszovónak okmányokat küldenek, az államigazgatási tisztviselők részére továbbképzést szerveznek, valamint mezőgazdasági, vízgazdálkodási és a kulturális örökség megőrzését célzó projektekben működnek közre- nyilatkoztaTomaj Dénes külügyminisztériumi főosztályvezető.

EU-s becslések szerint mintegy másfél milliárd euró (2,4 milliárd dollár) jöhet össze az adományozó értekezleten. A rendezvényre meghívták az EU tagországait, a kulcsfontosságú adományozókat, a nemzetközi pénzügyi intézményeket és ENSZ-ügynökségeket is. Az Egyesült Államok előzetesen 400 millió dollárt helyezett kilátásba. Dan Fried, európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint Washington nem csupán a gazdaságot ösztönző célokra adja a pénzt, hanem az állami intézmények - rendőrség, igazságszolgáltatás, minisztériumok - megerősítésére, valamint a koszovói államadósság kiegyenlítésére is. Koszovó ugyanis felajánlotta, hogy átveszi Szerbiától az államadósság rá jutó részét.

A konferencia résztvevői egyetértenek abban, hogy nagyon fontos lenne célszerűen felhasználni az adományokat, mivel az ország továbbra sem fejlődik a kívánt mértékben, annak ellenére, hogy 1999 óta mintegy 3 milliárd euró segélyt kapott.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK