A lengyel infláció is csúcsot döntött

Vágólapra másolva!
Lengyelországban júniusban 4,6 százalékra, újabb több mint hároméves csúcsra gyorsult a tizenkét havi infláció a májusi 4,4 százalékról. Az inflációs nyomás miatt nekik is messze van a maastrichti 2,5 százaléktól.
Vágólapra másolva!

A Lengyel Nemzeti Bank június végén negyed százalékponttal 6,00 százalékra emelte alapkamatát. Az "orvosság" azóta is drágítja a zlotyit, de az inflációra még sokáig nem lesz érezhető hatással - annál is kevésbé, mert éppen a zlotyi erősödése és a gazdasági növekedés lassulása miatt nem várható hamaros, további szigorítás, amint a bank vezetői a legutóbbi kamatemelés óta már többször értésre adták.

Ha a zlotyi a mostani szint közelében marad, akkor a várható inflációs pálya alacsonyabb lesz, úgyhogy a kamatemelés játéktere is szűkül, különösen idén - mondta a Lengyel Nemzeti Bank kamatalakító pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, a "kamathéjaként" ismert Dariusz Filar a múlt héten. A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egy másik tagja, Miroslaw Pietrewicz azt mondta, hogy a zlotyi felértékelődése miatt a gazdasági növekedés, éves összehasonlításban, 4 százalékra lassulhat az utolsó negyedévben. Már csak ezért is csínján kell bánni a kamatemelés folytatásával, mondta.

A központi bank idén eddig négyszer, tavaly is négyszer szigorított, negyed százalékponttal. A Lengyel Nemzeti Bank tavaly, 2007. április végén, egyévi szóbeli figyelmeztetés után kezdte meg a szigorítást az addigi rekord alacsony, 4 százalékos kamatszintről, az EU-beli, nyugati munkapiacok konkurenciája miatt gyorsuló, nagy béremelkedéssel, azzal összefüggésben a termelékenység gyengülésével, az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt érezhető inflációs nyomással magyarázva intézkedéseit.

Nem mostanában szigorítanak

A szigorítások eddig nem jártak látható eredménnyel a főleg külső eredetű kockázatokkal szemben, és a központi bank kezét megköti, hogy a lengyel gazdaság növekedési kilátásai nem egyértelműen jók, szintén főleg a külső környezet romlása miatt. Mindazonáltal a piacon lehetségesnek tartanak még további szigorításokat, ha nem is épp a legközelebbi jövőben. A lengyel központi banknak elvileg 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, és a legutóbbi GDP-adat belső összetevői inflációs szempontból tovább romló összképet mutattak.