Bombardier gépeket vett a Malév

Vágólapra másolva!
A kanadai Bombardier repülőgépgyártó Q400-as típusú, turbólégcsavaros repülőgépeire cseréli regionális gépparkját a Malév, jelentette be szerdán, a farnboroughi repülőgép-ipari vásáron a magyar légitársaság vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Leonov Péter elmondása szerint a gépeket a cég a négy, 50 személyes CRJ200-as, valamint a jövő évtől fokozatosan kivonandó öt, 72 személyes Fokker 70-es helyébe állítja be.

A Farnboroughban szerdán aláírt szerződés alapján a 2008-2009-es téli menetrendtől négy használt, majd 2012-től négy új repülőgép áll forgalomba a Malévnél.

A magyar vállalat, amely a 25. légitársaságként fogja üzemeltetni a típust, 2013-as teljesítéssel további négy repülőgépre opciót is lekötött, vagyis a Malév Bombardier turbólégcsavaros flottájában összesen 12 ilyen repülőgép szolgálhat majd.

Az első négy - hatéves - repülőgép a farnboroughi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint még az idén ősszel megérkezik a légitársasághoz, és a téli menetrend kezdetétől állnak forgalomba.

A szándéknyilatkozaton alapuló szerződés értéke - a Q400 NextGen típus listaárát figyelembe véve -, az opcióban szereplő gépek megvásárlásával együtt 226 millió dollár.

A típus végsebessége 667 kilométer/óra, hatótávolsága 2400 kilométer.

A Bombardier a világ harmadik legnagyobb repülőgép-ipari vállalata; tavaly 361 repülőgépet értékesített. Alkalmazottainak száma 60 ezer.