Türkmenisztán hanyagolja a Nabuccót

Vágólapra másolva!
Türkmenisztán elsőbbséget élvezőnek nyilvánította a Kaszpi-tengermelléki gázvezeték megépítését, s közölte hogy már hozzá is látott a türkmén szakasz gyakorlati megvalósításához - adta hírül szerdán az orosz RBK Daily. Ez egyben azt is jelenti a lap szerint, hogy az ország hátat fordít a Nabucco vezetéknek.
Vágólapra másolva!

A német Handelsblattal együttműködésben készülő orosz üzleti lap a türkmén állami hírügynökség, a TDN keddi hírét idézve számol be a fejleményről, Türkmenisztán eltemeti a Nabuccót címmel.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az asgabati bejelentés e szerint arról tanúskodik, hogy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság gyakorlatilag lemondott arról, hogy a belátható jövőben földgázt szállítson a Nabucco vezetéken, de legalábbis elsőként a kevésbé tőkeigényes beruházáshoz lát hozzá.

A 2K Audit tanácsadó cég egyik orosz részlegének vezetője, Alekszandr Stok szerint ugyanakkor a türkmén nyilatkozat egyáltalán nem zárja még le az európai országok Kaszpi-tengeri gáztartalékokhoz való hozzáférésének kérdését. Stok szerint a szállítások Oroszország által ajánlott változata mellett Asgabat elsősorban azért döntött, mert Moszkva megígérte a felvásárlási ár európai szintre emelését. Másodsorban az Európai Unió több ízben is az emberi jogok megsértésével vádolta Türkmenisztánt, míg Oroszország mindig is lojális volt a köztársaság hatóságai iránt.

Ezenkívül Türkmenisztánnak máig egy sor vitás kérdése van Azerbajdzsánnal a tengeri talapzaton található lelőhelyeket illetően. Az EU-val való együttműködés pedig együtt járna a Bakuval való együttműködéssel, vagyis a vitás kérdések kiéleződésével.

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis tanácsadócég vezérigazgatója szerint mindenekelőtt a piacgazdaság szabályai követelik meg Asgabattól, hogy elsőként a kevésbé tőkeigényes tervet (a Kaszpi-tengermelléki építkezést) valósítsa meg, azaz a már működő Közép-Ázsia-Központ (Centr) vezeték rekonstrukcióját és kapacitásbővítését. De a politikai megfontolások is ezt követelik.

Ráadásul - tette hozzá Korcsemkin -, ez a gázvezeték a fordított irányban is működtethető, azaz kazah gáz lesz továbbítható rajta a (leendő) Nabucco irányában.

A Metropol tanácsadó cég munkatársa, Alekszandr Nazarov azonban leginkább azon csodálkozik, miért van szüksége az Gazpromnak erre az Asgabattól való függőségre. Hiszen az orosz állami gázmonopólium frissen közzétett éves mérlegeredményeiből kiderül, hogy a társaság nettó profitjának csökkenéséért elsősorban az idegen gáz felvásárlására fordított kiadások a felelősek.