Elemzők szerint reális az új hiánycél

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők hitelesnek minősítették csütörtökön a magyar pénzügyminisztérium új, csökkentett idei államháztartási deficit-előrejelzését, sőt szerintük akár az új prognózisnál is jobb lehet a tényleges eredmény, de most már a jövő év költségvetési teljesítményét tartják igazán érdekesnek, tekintettel a 2010-es választásokra. Egyes citybeli vélemények szerint jövőre a deficit valamelyes visszaemelkedése is lehetséges.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter csütörtöki budapesti bejelentése szerint a pénzügyminisztérium 0,2 százalékponttal 3,8 százalékra csökkentette idei GDP-arányos államháztartási hiányprognózisát.

A HSBC szerint még kisebb lesz a hiány

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni közép-európai közgazdásza a hírt kommentálva az MTI-nek azt mondta: az idei év eddigi költségvetési számai arra utalnak, hogy az új előrejelzés hiteles, "teljes mértékben elérhetőnek tűnik".

A szakértő szerint még arra is látszik mozgástér, hogy az idei államháztartási hiány a most lefelé módosított előrejelzést sem éri el. Az elmaradás valószínűleg nem lesz olyan mértékű, mint tavaly, de a pénzügyminisztérium "már 2006 közepe óta konzervatív előrejelzéseket ad", és ez várható az idei prognózis esetében is, mondta az HSBC londoni elemzője.

Sampson azt mondta, hogy az ő előrejelzése 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit 2008-ra.

Hozzátette: szerinte a pénzügyminisztérium nem hajtotta volna végre a csütörtökön bejelentett módosítást, ha nem lenne "abszolút biztos" az új prognózis teljesítésében, ami szintén azt jelenti, hogy lehetséges még az új deficitjóslatnál is jobb teljesítmény.

Arra a kérdésre, hogy jövőre is fenntarthatónak látja-e a deficitcsökkentési folyamatot, a londoni szakértő azt mondta: azzal számol, hogy 2009-ben "kisebb haladás lesz", mint az idén. "Nem lennék meglepve, de csalódott lennék, ha GDP-arányosan jövőre magasabb lenne a hiány", fogalmazott az HSBC elemzője. Hozzátette azonban: van mozgástér arra, hogy jövőre a nominális kiadások növekedjenek, és ezzel együtt is "még mindig legyen valamelyes előrelépés" a deficitcsökkentésben.

Az infláció miatt több a bevétel, a kiadásokat megfogta a kormány

Michal Dybula, a BNP Paribas közép-európai közgazdásza az MTI-nek azt mondta: az eddigi költségvetési teljesítmény ismeretében "nem kivitelezhetetlen" az új előrejelzésben szereplő hiány teljesítése.

Dybula szerint az igen gyenge növekedés várhatóan továbbra is korlátozza a bevételeket, az infláció viszont olyan magas, hogy "egyértelműen duzzasztja a költségvetési képlet nominális (bevételi) oldalát".

"A méltányosság megköveteli azonban" annak megállapítását is, hogy a kormány meglehetősen kézben tartja a kiadási oldalt, nem volt semmilyen költekezési "túlszaladás", tette hozzá a BNP Paribas elemzője.

A szakértő szerint mindazonáltal a csütörtökön bejelentett idei előrejelzési módosításnál érdekesebb, hogy mi történik jövőre, és a 2010-es választások előtt. Dybula azzal számol, hogy nem lesz nagyon jelentős költségvetési túllépés, mivel a kormány már bizonyította meglehetős elkötelezettségét a költségvetés feszesre húzása mellett, és bármely esetleges túlköltekezés jó eséllyel korlátozott marad.

A BNP Paribas elemzője mindent összevetve jövőre 4,5 százalékos államháztartási hiányt jósol, megjegyezte ugyanakkor, hogy ez sem lenne "nagy dráma", tekintve az elmúlt évek "hatalmas hiányszámait".

A londoni elemzői közösség az idei évre várható államháztartási hiányt már jó ideje a most megállapított, lefelé módosított előrejelzés körül várja.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének nemrégiben közölt elemzése szerint például a havi hivatalos magyarországi deficitközlések "már nem számítanak eseménynek", miután a közfinanszírozásban az elmúlt két év során "drámai" javulás történt.

A GS már a múlt havi elemzésében azt jósolta, hogy az idei hiány 3,8 százalékos lesz, a ház azonban azt már valószínűtlennek tartja, hogy 2009-ben és 2010-ben további hiánycsökkentések történnének, sőt központi forgatókönyve az, hogy e két évben, a 2010 tavaszán esedékes választások előtt az államháztartási hiány kis mértékben még emelkedni is fog.