Kína 2035-re átveszi a gazdasági vezetést

Vágólapra másolva!
Becslések szerint Kína gazdasága a század közepére körülbelül kétszer akkora lesz, mint az amerikai. Az Államoknak olyan fontos, de másodlagos szerepe lesz a világgazdaságban, mint a jelenlegi Európának- írta jelentésében Albert Keidel, a washingtoni Carnegie Alapítvány tagja.
Vágólapra másolva!

A világon a leggyorsabban a kínai gazdaság fejlődik, amely nem az exporton, hanem a hazai befektetéseken és fogyasztáson alapul. Többféle módon elvégzett becslések is Kína jövőbeli elsőbbségét jósolják. A vásárlóerő-paritást (PPP)- ami egy olyan mutató, mely az életszínvonal összehasonlítása során figyelembe veszi a különböző országokban eltérő árakat- alapul véve jelenleg Kína GDP-je körülbelül fele az Államokénak. Ha olyan ütemben fejlődik, mint más kelet-ázsiai országok, akkor a század közepére kétszer akkor lesz a gazdasága, mint az USA-nak és teljesen mindegy, hogy dollárban átváltva mennyi lesz az értékük - írja Kediel. Csökkenni fognak a vásárlóerő-paritás alapján becsült különbségek, végül pedig teljesen eltűnnek: a 2020-ra becsült kínai GDP eléri a 18 billió dollárt.

Más becslések szerint 2035-ben jön el a fordulópont, amikor Kína GDP-je 82 billió dollár, az Államoké pedig 44 billió dollár lesz.

Ennek következtében megnőhet Kína katonai és diplomáciái befolyása, valamint a nemzetközi szerveztek is Kína fele tendálnak és lehetséges, hogy központjaik is áttevődnek Pekingbe és Shanghaiba. Az Államok nemzetközi befolyása csökken és jóval kevesebb önhatalmú lépést tehet majd meg.

Negatív következményként a kínai életszínvonal aránytalanul alacsony marad, így központi problémává válhat a szegénység és a gazdasági fejlődés között feszülő ellentmondás. Mindez elégedetlenséget szülhet.