Dühös befektetők a pakisztáni tőzsdén

Vágólapra másolva!
Dühös befektetők támadták meg a Karachi Értéktőzsdét (KSE) a zuhanó részvényárak miatt. A demonstrációban több mint kétszázan vettek részt, számos ablak betört és két ember megsérült. A tiltakozók követelték a kereskedelem és a KSE tevékenységének átmeneti felfüggesztését a tőzsdei értékek csökkenése érdekében.
Vágólapra másolva!

Kisebb demonstrációk zajlottak Islamadban és Lahore-ban is, ahol autógumikat égettek a helyi értéktőzsde mellett.

Pakisztánban az utóbbi időkben egyre inkább nőttek a vállalati és fogyasztói adósságterhek, egyre aggasztóbb az infláció mértéke, így megrendült a gazdaságba vetett bizalom.Ráadásul kétséges, hogy a gyenge vezetésű, belviszályokkal küszködő új koalíciós kormány képes lesz-e megbirkózni a keresekedelmi és költségvetési hiányokkal- melyek a magas olaj- és élelmiszerárak miatt alakultak ki- ezért csökken az országban a befektetési kedv.

Kedd délre több mint 4 százalékot (433,51 pontot) csökkentek a részvények, a rúpia pedig tovább romlott 1,3 százalékot. Mivel a követelésekkel ellentétben nem zárták be a tőzsdét, ezért a tiltakozók rongálni kezdtek, míg a rendőrség szét nem oszlatta az őrjöngő tömeget.

"Szembesültünk a jelenlegi gazdasági helyzet problémáival, így nem kérdéses, hogy bizonytalan időre fel kell függeszteni a tőzsde működését"- nyilatkozta Razi-ur-Rahman, a Pakisztáni Értékpapír és Tőzsdei Bizottság elnöke.