Roncsautókért járt támogatás a RecTecnek

Vágólapra másolva!
A hulladékká vált gépjárművek hasznosításával foglalkozó Recycling Technologies (RecTec) Kft. 129 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült, az összeget, amelyet a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon (GOP) nyert, vasvári gyárának fejlesztésére használja fel - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t szerdán.
Vágólapra másolva!

A kft közlése szerint a fejlesztési pénzt főleg gépbeszerzésre és az informatikai rendszer kiépítésére használja fel a vállalat.

A RecTec Kft. vasvári telephelye várhatóan az év végén nyílik meg, és az ország egyik legkorszerűbb és legnagyobb kapacitással rendelkező gépjárműhulladék-hasznosító üzeme lesz. A cég fő ügyfelei közé tartoznak a Zastava, a Tata és a Shuanghuan Ceo autók importőrei.

A becslések szerint évente körülbelül 120 ezer roncsautó keletkezik Magyarországon, számuk évről-évre folyamatosan emelkedik.

Az Európai Unió szabályozása szerint a gyártók kötelezettsége a hulladékká vált gépjárművek visszavétele és bontása, valamint hasznosítása, 2006-tól a hulladékká vált gépjárművek újrahasználatának és hasznosításának együttes aránya el kell, hogy érje az évi 85 tömegszázalékot. Az újrahasználat, újrafeldolgozás és visszanyerés együttes minimális szintje jelenleg évi 80 tömegszázalék. Az unió elvárása szerint 2015-től ezek aránya legalább 95 illetve 85 tömegszázalék lesz.

Magyarországon az országos begyűjtéshez és egyúttal kezeléshez is szükséges engedélyekkel rendelkező vállalatok egyike a RecTec Kft.

A kft több mint 1 milliárd forintos beruházással készülő vasvári telephelye évente mintegy 10 000 hulladékká vált személygépkocsi bontására és újrahasznosítására lesz képes. A szabályozott hulladékártalmatlanítási kötelezettségek teljesítése mellett a vállalat értékes másodnyersanyagokkal is megjelenik a piacon, évente 8000 tonna vasat és acélt, 500 tonna könnyűfémet és a 300 tonna más fémet nyer ki.

A Recycling Technologies Kft. 2005 márciusában alakult, azzal a céllal, hogy a magyarországi roncsautó-feldolgozás területén a korábbiaknál komplexebb szolgáltatást vezessen be.