Recesszió szélén áll Európa

Vágólapra másolva!
Meredeken rontotta a jövő évi euróövezeti növekedésre szóló jóslatát pénteken az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ, amely szerint 2009-ben a magas infláció ellenére jegybanki kamatcsökkentés kezdődhet a valutaunióban.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző háza - által összeállított, augusztusra szóló világgazdasági prognózis szerint a cég az eddigi 1,5 százalék helyett most már csak 1,2 százalékos egész évi növekedést vár 2009-ben az euróövezetben. Az előrejelzés a globális pénzügyi szektorból egy éve kiindult nagybani likviditási válság "megkésett térségbeli hatását" tükrözi.

Jóllehet a magas infláció egyelőre feszes pénzügypolitika fenntartására sarkallja az Európai Központi Bankot (EKB), az EIU londoni elemzői azonban a romló növekedési kilátások miatt 2009 végére negyed százalékpontos kamatcsökkentést jósolnak az EKB részéről, vissza az e hónap eleji emelésig érvényben volt 4,00 százalékra. Az EIU korábban azzal számolt, hogy 2010 előtt nem valószínű EKB-kamatcsökkentés.

Az EIU Londonban most közzétett augusztusi prognózisa nem szól külön az euróövezeti recesszió esélyéről, más nagy londoni házak azonban már kimondták ennek lehetőségét.

Zéró növekedés várható a III. negyedévben

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által legutóbb kiadott heti világgazdasági elemzések szerint az euróövezet a "recesszió szélére" került. A ház elemzői azzal számolnak, hogy az euróövezet gazdasági növekedése a második negyedév egészében 0,5-1,0 százalék közötti mértékben visszaesett, a harmadik negyedévben zéró növekedés lesz, és mindössze "marginális" felfutás valószínű a negyedikben.

Az EIU pénteki londoni előrejelzése az amerikai gazdaságra is technikai recessziót jósol még az idei évre, azzal, hogy az egész éves növekedési ütemek is épphogy 1 százalék fölött lesznek 2008-ban és 2009-ben egyaránt: az idén 1,2, jövőre 1,1 százalékos lehet a GDP-növekedés reálértéken.

Történelmi mélységben a brit gazdasági mutatók

A fejlett ipari gazdaságok közül az EIU a brit növekedési prognózist rontotta a legsúlyosabb mértékben: a ház Nagy-Britanniában jövőre már csak 0,5 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi 1,5 százalék helyett. A cég elemzői szerint a "túladósodott" brit fogyasztókat egyszerre sújtják a zuhanó lakóingatlan-árak, az ezt okozó jelzálogkölcsön-szűke és a magas infláció.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) által csaknem ötezer brit vállalat bevonásával elvégzett legújabb felmérés azt jelezte, hogy a brit feldolgozó és szolgáltató szektor egyes mutatói "történelmi mélységekben", az 1990-es évek elejének recessziója óta nem látott szinteken járnak, és ha a jelenlegi folyamatok fennmaradnak, a brit gazdaságot "már csak egyetlen negyedév választja el" a technikai recessziótól.

A Centrica, a legnagyobb brit nagybani gázszolgáltató szintén pénteken közzétett előrejelzése szerint a brit háztartások energiaszámlája a következő néhány évben több mint 60 százalékkal emelkedhet, és az átlagos éves gázszámla háztartásonként hamarosan elérheti az ezer fontot (290 ezer forint) a jelenlegi 600 font körüli átlag helyett.