Paulson szerint a lakáspiac a kulcs

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyi rendszer szilárd, a pénzintézetek 99 százaléka megfelelően tőkésített, azonban a pénzügyi piaci feszültség nem múlik el addig, amíg a lakáspiac nem stabilizálódik, mondta Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter egy előadásában, amelyet a New York-i közkönyvtárban mondott.  
Vágólapra másolva!

Megismételte, hogy a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet (Fannie Mae, Freddie Mac) meg kell erősíteni. Beszédének kulcsmondata ez volt: - Fontos, hogy a piacok tudják, segítünk tőkével, ha szükséges.

Ezzel megerősítette a múlt heti döntéseket: július 14-én az amerikai kormány és a Fed intézkedéseket jelentett be a jelzálogpiac valamelyes megregulázására és a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-intézetet megsegítésére, szükség esetére. Rendkívüli, kedvezményes hitelkeretet kaphatnak, és a kormányzat a részvényeikből is vásárolhat. A kongresszusi jóváhagyás még hátravan mindehhez. Paulson azonban azt is elismételte, hogy a kormányzat jelenleg nem tervez befektetést az érintett intézményekbe.

A pénzügyminiszter javasolta, hogy a bankok emeljék tőkéjüket, javítsák tőkemegfelelési mutatójukat, és vizsgálják felül osztalékpolitikájukat.

Úgy vélte, a magasabb olaj- és élelmiszerárak "nem örömteliek", de az infláció "kezelhető".