Fehéredhet a színesfém-kereskedelem

Vágólapra másolva!
A kormány ma tárgyalja a kereskedelmi törvény egészét érintő, annak átfogó, elsősorban a színesfém-kereskedelem módosítására vonatkozó tervezetét - értesült a Világgazdaság. A tervezetről ősszel szavaz a parlament.
Vágólapra másolva!

A tervek között szerepel a többi között a színesfém-kereskedelem telephelyhez kötése, a forgalom nyilvántartása, a beszállítók azonosíthatósága, a pénzbeli letét és az online hatósági kapcsolat az átvevő telepekkel. Emellett módosítás várható a büntető törvénykönyvben is, hogy lehetővé váljon a szigorúbb büntetések kiszabása ilyen ügyekben.

A kérdés jelentőségét jelzi, hogy évi tízmilliárd forintnyi kárt okoz a visszaélés a színesfém-kereskedelemben.

A kormány az említett változások mellett azt is tervezi, hogy a hulladékfém-kereskedést nem kereskedelmi, hanem hulladékgazdálkodási folyamatként kezeli, így hatékonyabban tudja majd ellenőrizni e tevékenységet - tudta meg a Világgazdaság Kondorosi Ferenctől. Az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos hozzátette, hogy ennek előkészítése még folyik.

Webkamerás ellenőrzésre és színesfémrazziákra számíthatunk

Szigorítják a fémkereskedői tevékenység feltételeit is: az átvevők - online kapcsolattal - webkamerákkal és fényképekkel kötelesek majd rögzíteni az átadásra kínált tárgyakat. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága is szerepet kap a szigorításban: a hatóság engedélyezné a színesfém-kereskedelmet, s járna el az illegális fémolvasztókkal szemben - sorolta a kormánybiztos a tervezett lépéseket.

Hamarosan rendőrségi akció is indul az illegális színesfémhulladék-kereskedelem ellen. A hatóságok eleve fokozott ellenőrzéseket végeznek. A Zöld Kommandó környezetvédelmi akciócsoport például előzetes bejelentés nélkül jelenik meg a színesfém-hulladékot átvevő és tároló terepeken. A zöldhatóságok április elejétől június végéig több mint 400 helyszíni ellenőrzést végeztek, és 9,26 millió forint bírságot szabtak ki 2030 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt - tudósít a Világgazdaság.

Több oka is van annak, miért lehet - úgymond - jó üzlet színesfémekkel illegálisan kereskedni. Kecsegtető, hogy a réz- és fémhulladékok árai 2006-ban ugrásszerűen megnőttek. Másfelől a technológia függvényében, változó mértékben, de olcsóbb hulladékkal helyettesíteni a fémércet, és a fejlődő országok nyersanyagéhsége is nagy keresletet generál - fejtette ki a Világgazdaságnak Sárosi Eszter. A Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezetője úgy véli: az illegális fémhulladék-kereskedelemre ma már kiépült, sokszor az országhatárokon átnyúló hálózatok léteznek, s a folyamat végére a kereskedelem legálissá válik.

Az áfacsalások is jellemzőek: Magyarországon a fordított áfafizetés intézményének köszönhetően a hulladék értékesítője nem kerül kapcsolatba az általános forgalmi adóval, így elcsalni sem tudja, ugyanakkor sok európai országban a hagyományos áfafizetés gyakorlata az országhatáron túlra történő hulladékszállítás esetében az áfacsalások melegágya.
Kondorosi szerint a színesfém-kereskedelmet a maffia uralja. A tervezett módosítások, hatására csökkenhet a vállalkozások száma, de a megmaradók legalább tisztességesek lesznek.