Tele az APEH kasszája

Vágólapra másolva!
Összességében teljesültek az adóhatósággal szembeni államháztartási bevételi követelmények az első félévben, amihez jelentősen hozzájárultak a feketegazdaság fehérítését célzó intézkedések is - közölte szerdán az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).
Vágólapra másolva!

Az APEH a kezelésében lévő adókból 4446,2 milliárd forint folyt be, 10,8 százalékkal több, mint tavaly az első félévben.

A személyi jövedelemadó (szja) befizetések 10,7 százalékkal emelkedtek, a kiutalás 12,2 milliárd forinttal csökkent, ami együttesen 115,5 milliárd forint nettó bevétel növekedést eredményezett.

Az általános forgalmi adóból (áfa) 1010,1 milliárd forint - a tavalyi első félévinél 7,7 százalékkal több - bevétel keletkezett; a befizetések 142,2 milliárd forinttal, a kiutalások 70,3 milliárd forinttal nőttek.

A társasági adóból származó 205,2 milliárd forint bevétel 4,2 milliárd forinttal haladja meg az előző évit.

Az elektronikus árverések év eleji bevezetésének eredményeként eddig több mint 200 millió forint többletbevétel keletkezett (az átlagos megtérülés a hagyományos árverésekhez képest a becsérték 25 százalékáról több mint 71 százalékára nőtt).

A járulékok is többet hoztak a konyhára

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulékból az első félévben 1589,4 milliárd forint bevétel képződött, 92,4 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

A munkaadói, illetve munkavállalói járulékbevételek 5, illetve 5,5 százalékkal haladták meg a tavaly első félévit.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) származó bevétel 43,7 milliárd forint volt, 5,6 milliárd forinttal több a tavalyi első félévinél.

Több illeték és behajtott pénz gyűlt össze

lletékekből az APEH az első hat hónapban 75,6 milliárd forintot szedett be, 18,1 százalékkal többet, mint tavaly az első félévben.

A hátralékbehajtás 156,4 milliárd forint bevételt eredményezett, ezen belül az államháztartás bevétele 14 százalékkal, 151,5 milliárd forintra nőtt, 4,9 milliárd forint pedig külső szervek tartozásait mérsékelte.

Az APEH a kiutalás előtti ellenőrzések nyomán 16 milliárd forintnyi adót és támogatást tartott vissza jogerősen, közel egymilliárd forinttal többet az egy évvel korábbinál.

A köztartozások rendezése érdekében a hivatal összesen 7,5 milliárd forint visszaigénylést, illetve támogatás-kiutalást tartott vissza június végéig (ez mintegy 22 százalékos növekedés).

Javult az ellenőrzés

Az adóhatóság június végéig 144 ezer, az előző évinél 21,6 százalékkal több ellenőrzést fejezett be és 281,4 milliárd forint - a tavalyinál 43 százalékkal több nettó adókülönbözetet tárt fel. A megállapítások 82 százaléka az áfa adónemben keletkezett.

Az ellenőrzési és behajtási tevékenységek során 518 - a tavalyi első félévinél 14 százalékkal több - esetben tett büntető feljelentést az adóhatóság. Az elkövetési összeg a feltárt 835 bűncselekményben meghaladta a 21 milliárd forintot, több mint duplája az egy évvel korábbinak.