Növelte utasforgalmát az easyJet

Vágólapra másolva!
Az easyJet a harmadik pénzügyi negyedévben 16 százalékkal nővelte utasforgalmát, ezen belül különösen erős volt a növekedés a London Gatwick repülőtéren- jelentette be a légitársaság csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az ülésenkénti teljes bevétel 46,36 font, 12 százalékkal magasabb az előző év harmadik negyedéves eredményénél. A teljes bevétel 32 százalékkal nőtt - a növekedésben jelentős szerepe van a járulékos bevételeknek és az euró erősödésének. A bevételek és a költségek (az üzemanyagból származó költségek kivételével) a várakozásnak megfelelően alakultak, és a várt éves üzemanyagköltség 185 millió angol fontos növekedésnek több mint 50 százalékát sikerült kompenzálni.

A légitársaság 11,5 millió, a tavalyi harmadik negyedévnél 16 százalékkal több utast szállított járatain a harmadik negyedévben. A növekedés elsősorban London Gatwick-en, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban volt kiemelkedő. Az Egyesült Királyságon kívüli országokból induló utasok száma 25 százalékkal nőtt, míg az Egyesült Királyságból indulóké 9 százalékkal.

A 2008-2009-es téli menetrendben a kapacitás növekedése összességében csökken, mértékét jelenleg körülbelül 4-6 százalékpont körülire irányozzák elő. A jelenlegi piaci környezet megítélésük szerint rendkívüli rugalmasságot követel, ezért az easyJet ennek megfelelően folyamatosan felülvizsgálja menetrendjét, és kész annak megváltoztatására, legyen szó a nem elég gazdaságosan működtethető járatok megszüntetéséről, vagy újabb piaci lehetőségek megragadásáról.

Az easyJetnél a második félévben az ülésenkénti teljes bevétel 15 százalék közeli növekedését várják az előző év ugyanezen időszakához képest. A második félévben a megnövekedett repülőtéri díjak is növelik majd a költségekre nehezedő nyomást.

Az üzemanyagköltségek éves viszonylatban körülbelül 185 millió fonttal nőttek, amelynek hatása természetesen érződni fog a várható profit nagyságában. Az easyJet arra számít, hogy 120 millió font körüli adózás előtti nyereséget ér el - amennyiben a fedezeti ügyletekkel nem biztosított üzemanyag ára átlagosan 1280 dollár/tonna körül alakul a pénzügyi év második félévében. Az easyJet a 2009-es év üzemanyag-szükségletének jelenleg 28 százalékát biztosította fedezeti ügyletekkel 1265 dollár/tonna átlagáron.