Nemzetközi repülőtér épülhet Porpácon

Vágólapra másolva!
Áruszállító gépek fogadására alkalmas nemzetközi repülőtér létesülhet 2012-re a Szombathelytől alig pár percre fekvő falvak térségében, Porpácon és Váton. A beruházás akkor kezdődhet el, ha a projekt előkészítését végző cég legalább három légitársasággal szerződést köt - derül ki a Vas Népéből.
Vágólapra másolva!

A tervezett légikikötő a légi áruszállítás piacán tátongó résre alapozná a működését. A kis repterek nem alkalmasak cargo-ra, a nagyoknak pedig nincs idejük az áruszállító gépekre, és területük sincs az áru kezelésére. Közép-Európára különösen igaz ez - a projekt ötletgazdái ezt szeretnék kihasználni.

A kinézett terület minden szempontból megfelel egy cargo reptér kialakítására, van elég hely a kifutóhoz, a légifolyosó szabad, a közúti és vasúti közlekedés feltételei javulnak, Szombathely közelsége pedig a szükséges munkaerő szempontjából kedvező - írja a Vas Népe.

A kivitelezés akkor indulhat, ha az előkészítő cég legalább három légitársasággal szerződéshez jut. Szakemberek szerint jó esély mutatkozik rá, hogy ez heteken belül megtörténik.A két érintett település, Vát és Porpác képviselőtestülete, és a lakosság többsége is pozitívan reagált a reménybeli fejlesztésekre. KItörési pontnak érzik a falvak anyagi helyzete, és munkahelyteremtés esélye szempontjából egyaránt.