Zuhan a szolgáltatószektor az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az eurózóna feldolgozóipari és szolgáltatói szektorának teljesítménye gyors ütemben romlott júliusban, és kedvező irányú változás sem várható, mivel a üzleti várakozások indexe is 10 éves mélypontra süllyedt- derül ki az RBS/Market 5 ezer vállalat körében végzett gyorsfelmérésének adataiból.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatásokban a beszerzői menedzser index 48,3 pontra süllyedt júliusra a júniusi 49,1 pontról, miközben a szakértői várakozásokban 48,8 pontra történő visszaesés szerepelt.

A feldolgozóipari beszerzői menedzser index 47,5 pontra esett a júniusi 49,2 pontról, szemben a szakértői várakozásokban szereplő 48,7 ponttal.

Az 50 pont alatti index a tevékenység beszűkülését jelenti.

A szolgáltatásban a jövőbeli várakozások indexe 50,2 ponton állt júliusban, ami 1998, a felmérések kezdete óta a legalacsonyabb szint.

Az adatok kellemetlenül érinthetik az Európai Központi Bankot, amely az infláció-ellenes küzdelem jegyében 4,25 százalékra emelte e hónapban az irányadó kamatot.

Az eurózóna szolgáltatói szektorában a bekerülési árak csak kis mértékben csökkentek a júniusi nyolc éves csúcshoz képest, ami az infláció további magas szintjére utal. Ugyanakkor a szektorban négy év óta először csökkent a foglalkoztatás (az index 49,8 pontra esett).

A feldolgozóipari foglalkoztatási alindex is hároméves mélypontra esett júliusra (48,6 pont). A termelés alindexe (46,9 pont) 2001 óta a legalacsonyabb szintre esett, és hét éves mélyponton állt az új megrendelések alindexe is, ami arra utal, hogy javulásra a közeljövőben az eurózóna feldolgozóiparában aligha lehet számítani.