A bürokrácia miatt akadozik a távhőprogram

Vágólapra másolva!
Egy hónapja maradt a kormánynak, hogy a távhőszolgáltatás problémáira adott szocialista frakcióválaszokat kidolgozza, a munka azonban akadozva halad. Szanyi Tibor, a távhőügyekért felelős politikus szociális összeomlástól fél - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A nyári szünet elején vették ismét napirendre a politikai erők a távhőszolgáltatás problémáját. Az MSZP-frakció június végén fogadott el intézkedési tervet, egyebek között az érintett lakások bérlőinek vagy tulajdonosainak nyújtandó környezetvédelmi támogatásról, a fűtési rendszerek szabályozhatóvá és mérhetővé tételéről.

Ugyancsak fontos annak vizsgálata, hogy a szabadpiaci gázvásárlások ösztönzésével milyen mértékben lehet befolyásolni a távhődíjat. Most a gázszolgáltatók monopolhelyzetben vannak; a felhasználók kényszerből attól veszik meg a szolgáltatást, akivel az önkormányzat megállapodik.

A Főtáv a forgalmazott hő alig húsz százalékát állítja elő, a többit veszi, mégpedig hosszú távú megállapodások alapján, a multinacionális tulajdonú budapesti erőműtől, méregdrágán - mondta a lapnak Szanyi Tibor szocialsta képviselő, hozzátéve, hogy a pazarlást is meg kellene szüntetni, amihez társadalmi szemléletváltás szükséges. Ha ez elmarad, "szociális összeomlás fenyeget" - jelentette ki.

Az MSZP által javasolt csomag kidolgozásával foglalkozó munkacsoportot Csizmár Gábor vezeti. A Népszabadság Úgy tudja, az előkészítés - elsősorban a tárcák közötti bürokratikus nehézségek miatt - akadozik. Kész terveket augusztus végére ígértek.