Nyereséges volt a Clariant

Vágólapra másolva!
A svájci Clariant finomvegyészeti gyár - világelső a textilipartól az autógyártásig használt szerves színezőanyagok gyártásában - kedden 51 millió svájci frankos adózott eredményt jelentett a második negyedévről. A tavalyi második negyedben 11 milliós vesztesége volt a cégnek, ehhez képest különösen jó, és az idei első negyedévi, 41 milliós profithoz képest is számottevő a javulás. 
Vágólapra másolva!

Kevésbé bíztató viszont, hogy a folytatódó tevékenységekből az 51 milliós adózott eredmény jócskán elmaradt a tavalyi második negyedévi 88 milliótól.

A beszámolóban figyelmeztettek, hogy az európai gazdasági kilátások "mind bizonytalanabbak", és számítani kell további nyersanyag- és energiaár-hullámokra is, amelyek ártani fognak a profitnak.

A második negyedévben a Clariant átlagosan 6 százalékkal emelte árait, miközben a felhasznált nyersanyagok 13 százalékkal drágultak.

A második negyedévben a bevétel ezzel együtt 2,8 százalékkal 2,121 milliárd svájci frankra csökkent az egy évvel azelőtti 2,18 milliárdhoz képest, de a piacok helyi valutáiban számolva 5 százalékkal nőtt.

Leépítenek és átszerveznek

A nehézségek miatt 2010-ig 2200 alkalmazottól meg akarnak válni, közülük már 1800-at elküldtek, 750-et az idei első félévben.

Az első negyedév is nehéz volt: a Clariant adózott eredménye a felére, 41 millió svájci frankra csökkent a tavalyi első negyedévi 84 millióhoz képest. A nagy esést a valutaárfolyamok számukra káros változásának és a nagyobb szerkezet-átalakítási költségeknek tulajdonították a cégnél.

Tavaly tavasszal a Clariant, a profiltisztítást folytatva, eladta a mezőgazdasági vegyszerek, gyógyszerek és polimerek számára aktív alkotórészeket gyártó üzletágát a Chemical Investors Groupnak, majd tavaly a második félévben bezárták egy nagy-britanniai és egy mexikói üzemüket. Most az első negyedévben további 400 munkahelyet számoltak fel.

A teljesítményt jónak minősítették ahhoz képest, hogy 9 százalékkal emelkedtek a cég számára a nyersanyagárak. Tavaly év végén 5-30 százalékkal sikerült emelniük az árakat, jobban ellensúlyozva a nyersanyagok és az energia drágulását, miután a tavalyi év elején még csak 1 százalékos áremelést tudtak elérni. Idén az első negyedévben átlagosan 4 százalékkal emelték áraikat, a beszámoló szerint ez most ellensúlyozta a nyersanyagok drágulását. Egész évre átlagosan a nyersanyagok 5 százalékos drágulására számítottak az első negyedév végén, ez a második negyedévben nem vált be.

A forgalom 2,3 százalékkal 2,112 milliárd svájci frankra csökkent 2,156 milliárdhoz képest, de a piacok helyi valutáiban számolva 3 százalékkal nőtt.

Tavaly a Clariant, erőteljesen folytatott profiltisztítás nyomán, viszonylag jobban zárta az évet a korábbi kilátásoknál. Az adózott eredmény 5 millió svájci frank volt, a 2006-os, 78 millió svájci frankos veszteség után.

A bevétel 8,533 milliárd svájci frankra emelkedett 8,1 milliárdról.

2006. júniusban eladták a gyógyszervegyészeti üzletágat, majd augusztusban az egyedi megrendelésekkel foglalkozó részleget. Előzőleg 2005. júliusban megszabadultak az acetiléngyártástól Németországban. 2004-ben eladták az elektronikai vegyszerek gyártását Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, a polimergyártást Japánban. Mindezek után úgy vélik a cégnél, hogy túljutottak egy nehéz fejezeten, amely 2000-ben kezdődött a brit BTP finomvegyészeti konszern katasztrofálisnak bizonyult, milliárdos megvásárlásával, hatalmasra növelve az adósságot.