Jön az uniós pénz a Szabadság hídra

Vágólapra másolva!
Aláírta a Fővárosi Önkormányzat a Szabadság híd felújításáról szóló támogatási szerződését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezetével; a főváros a kormány támogatási döntése értelmében a Szabadság híd felújítási költségének 50 százalékára, mintegy 2,5 milliárd forint uniós támogatásra vált jogosulttá - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettes közleményében emlékeztetett rá: a Fővárosi Közgyűlés még tavaly májusban döntött arról, hogy a Szabadság híd felújításához igénybe kívánja venni az EU strukturális alapjának egyedi elbírálású támogatását.

Mint írta, a támogatási kérelmet a kormány kedvezően bírálta el, ezt követően a Fővárosi Önkormányzat idén júliusban megkötötte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékes közreműködő szervezetével, a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kht.-vel a projektre vonatkozó támogatási szerződést.

"A támogatási döntés értelmében a főváros 2,523 milliárd forint uniós támogatásra vált jogosulttá. Ez a hídfelújítás teljes költségének az 50 százaléka" - olvasható Hagyó Miklós közleményében.

Hozzátette, hogy a 2007 óta tartó felújítás során a híd szerkezetén elvégzik a szükséges rekonstrukciós munkákat, hogy a hídon még hosszú ideig járhassanak villamosok. Átépítik az útpályával és a vágányzónával együtt a vasbeton-pályalemezt, a gyalogjárdát, megerősítik a teljes acélszerkezetet, megjavítják a pilléreket és a hídfőket. A felújítással egy időben elvégzik a híd alatt húzódó közművek cseréjét is.

A műemléki rekonstrukciónál visszaépítik az eredeti díszítőelemeket a mederpillérek közötti szakaszon, korhű közvilágítási kandelábereket helyeznek ki, és díszkivilágítást kap a híd.

A villamosforgalom várhatóan idén decemberben megindulhat a hídon, a közúti forgalom elől azonban - a híd pesti és budai lábánál épülő metróállomások kiépítése és összehangolása miatt - várhatóan 2009 májusáig el lesz zárva a híd.