Tejsavgyár épül Balatonfűzfőn

Vágólapra másolva!
Negyvenmilliárd forintos beruházással tejsavgyár építését tervezi Balatonfűzfőn a Nitrokémia Zrt. - hangzott el a cég fűzfői székházában csütörtökön sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A műanyagok alapanyagául szolgáló tejsavat és politejsavat gyártó üzemet tíz hektáros területen tervezik megvalósítani 2012-re. Az üzem évi 100 ezer tonnányi nem étkezési búza felhasználásával 20 ezer tonna politejsav előállítására lesz képes - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyszíni bejárást követő sajtótájékoztatón.

A zöldtárca vezetője szerint példaértékű váltás zajlik a Nitrokémia Zrt.-nél, ugyanis az elmúlt években közel 22 milliárd forintos állami ráfordítással teljes körű környezetvédelmi rehabilitációt hajtottak végre az egykori Nitrokémia Vállalat területén, amely hírhedt szennyező volt. Szabó Imre elmondta: Fűzfőn gyorsan és természetes módon lebomló műanyagokhoz állíthatnak majd elő környezetkímélő alapanyagot, 30 százalékkal kevesebb energia felhasználásával. Hozzátette, hogy a politejsavból élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagokat, csomagolóanyagokat, oldószereket és más környezetbarát termékeket lehet előállítani. A politejsav alapanyagú flakonok, csomagolóanyagok alkalmasak a polietilén és polisztirol alapanyagú műanyagtermékek teljes kiváltására - mutatott rá.

Hosszútávú környezetbarát beruházás

A miniszter hangsúlyozta, hogy nyolc év múlva azt szeretnék elérni, hogy a ma forgalomba kerülő műanyag palackoknak minimum a fele visszaváltható legyen, a nem visszaválthatóak pedig újra felhasználhatók, illetőleg gyors lebomlásúak legyenek.

Hangsúlyozta, hogy ezt igyekeznek elősegíteni a termékdíj-törvény módosításával is , amely jobb feltételeket teremt a környezetbarát vegyipari termékek gyártásához. A tervezet szakmai és társadalmi vitái most zajlanak, s várhatóan ősszel kerül a parlament elé.

Utalt arra, hogy a törvénymódosításnál javaslatot tesznek egy pénzügyi alap létrehozására is, amely a technológiai átállás folyamatában támogatja a kis- és középvállalkozásokat.

Magyarországon mindössze hat százalékot tesznek ki az újratölthető tárolóeszközök, ám nyolc év alatt az 50 százalékot tervezik elérni - mondta a miniszter.

Közölte azt is, hogy a termékdíj emelése bizonyosra vehető, de abban is a fokozatosságot követik majd.

Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója elmondása szerint az európai uniós és hazai pályázati támogatásból, illetve befektetői pénzekből kívánják a beruházást megvalósítani. Elmondta: egy svájci cég is komoly érdeklődést mutat a fűzfői politejsavgyár létesítése iránt.

A vezérigazgató szerint a befektetés megtérülési ideje 8,3 évre tehető, az új üzem éves árbevételeként pedig 23,5 milliárd forinttal számolnak.