Emelkedtek a nyugdíjak Csehországban

Vágólapra másolva!
Augusztustól 470 koronával (4572 forint) emelkednek a nyugdíjak Csehországban. Az intézkedés után a csehországi nyugdíj átlaga havi 9616 korona (93 568 forint). A nyugdíjak általános emeléséről június elején döntött a cseh kormány. Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a nyugdíjemelést az év eleje óta megugrott, váratlanul magas infláció tette szükségessé.
Vágólapra másolva!

A baloldali ellenzék bírálja a jobbközép kabinetet, hogy a nyugdíjat már az év elején emelnie kellett volna, és azzal vádolja a kormánykoalíciót, hogy az intézkedés augusztusra való időzítése kampánycélokat szolgál. Októberben Csehországban ugyanis regionális és részleges szenátusi választások lesznek.

A sajtó szerint a jobboldal abban bízik, hogy a nyugdíjemelés számára kedvezően fogja befolyásolni az idősebb választókat. Az év eleji elmaradás a lakossági fogyasztásban is megmutatkozott, amelynek növekedése - persze az általános gazdasági lassulás többi következménye miatt is - az első negyedévben 2,8 százalékra lassult a tavalyi második negyedévi 4,1 százalékos ütemről.

Csehországban évről évre nő a nyugdíjakra fordított összeg: 1998-ban 153,6 milliárd koronát fordított az állam erre a célra, az idei költségvetésben már 297,9 milliárd korona szerepel. A nyugdíjra fordított költségeket a nyugdíjasok száma, a meghosszabbodott élettartam és a nyugdíjak növelése befolyásolja leginkább.

A cseh parlament a közelmúltban már elfogadta a nyugdíjrendszer reformjának első szakaszát. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatárt egységesen 65 évre emelik, és a kötelező biztosítási idő az eddigi 25 évről 35 évre emelkedik. A jövőben ebbe az időszakba már nem lesznek beszámíthatók az egyetemi évek.

A reform további fontos része, hogy a rokkantnyugdíjnak három fokozata lesz, és minden nyugdíjas munkát vállalhat anélkül, hogy ez bármiféle módon is érintené nyugdíját. A mai szabályozás szerint a nyugdíjasok munkavállalási joga korlátozva van. Az új intézkedéseket 2010-től fokozatosan fogják bevezetni.