Válságban a General Motors

Vágólapra másolva!
Tizenöt és fél milliárd dollár lett az amerikai General Motors (GM) járműipari konszern idei második negyedévi vesztesége, bár ebből több mint 9 milliárd dollár egyszeri kiadások, egyebek között csaknem 20 ezer dolgozó végkielégítése miatt keletkezett. A vállalat árbevétele 38,2 milliárd dollárnyi volt a negyedévben, 8 és fél milliárd dollárral kevesebb, mint egy évvel előtte.
Vágólapra másolva!

A GM pénteken kiadott eredményjelentése szerint a veszteség jelentős részt az Egyesült Államokban folyó üzleti tevékenysége révén keletkezett: az eladások visszaesése, a költségek növekedése az észak-amerikai üzletben 4,3 milliárd dolláros veszteséget okozott. Az itteni bevételek harmadukkal estek vissza, értékben 19,8 milliárd dollárt értek el. A GM piaci részesedése bő 20 százalékra szorult vissza fő piacán.

A vállalatóriás költségcsökkentési programot hajt végre, mellyel szerint a jövő év végéig 10 milliárd dollárnyit szeretne megtakarítani. A héten jelentette be, hogy szeretne megválni ötezer amerikai adminisztratív dolgozójától. A novembertől esedékes létszámcsökkentés mellett a GM a dolgozók egészségbiztosítási keretét és a vezetői prémiumokat is csökkentené.