Küzd a hatóság az orosz olajmammutokkal

Vágólapra másolva!
A nagy orosz olajcégek elutasítják, hogy adatokat szolgáltassanak az üzemanyagárakról az orosz versenyfelügyeletnek, közölte szerdán a hivatal, jogi lépésekkel és rendőri segédlet igénybevételével fenyegetve az együttműködést megtagadó cégvezetőket.
Vágólapra másolva!

A felügyelet szeretné kideríteni, hogy a nagy cégek - piaci túlsúlyukkal visszaélve - mesterségesen tartják-e magasan az üzemanyagárakat Oroszországban. Az orosz kormányfő korábban bírálta a hivatalt, hogy nem képes ellenőrzés alatt tartani az üzemanyagárakat.

A felügyelet közleménye szerint a Lukoil, a TNK-BP, a Gazprom Neft és a Rosneft egyaránt elmulasztotta a hivatal tájékoztatását, a kért információkat egyedül a Surgutneftegaz adta meg.

Szigorúbb versenyjogot szeretne bevezettetni Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, aki hétfőn, a kormány ülése után beszélt erről. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter ezzel kapcsolatos javaslattervezetét szeptemberben terjeszti elő.

Az orosz versenyfelügyelet szerint a nagy infláció mintegy negyedrészt a tiltott árkartellekre vezethető vissza, amikor egy-egy ágazat vezető cégei egymást között egyeztetik áraikat, nem hagyva érvényesülni a versenyt. A felügyelet tavaly 500 millió rubel bírságot szabott ki, a Gazprom is a megbírságolt cégek között volt.

Az orosz kormányfő júliusban a Mechel bányaipari cég árpolitikáját bírálta. Putyin szerint a Mechel a első negyedévben a külpiacon fele annyit kért nyersanyagaiért, mint odahaza. Az orosz miniszterelnök emiatt versenyfelügyeleti vizsgálatot rendelt el céggel szemben és rendőrségi nyomozást is kilátásba helyezett.