Dinamikusan nő a románok fogyasztása

Vágólapra másolva!
Romániában 16 százalékkal nőtt a kiskereskedelem az év első hat hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest - derül ki a román statisztikai intézet adataiból.
Vágólapra másolva!

Júniusban 9,7 százalékkal bővült a kiskereskedelem az egy hónappal korábban regisztrált értékhez viszonyítva. A 2007 júniusi eladásokhoz képest viszont a növekedés elérte a 19,3 százalékot.

A kiskereskedelem növekedéséhez az idei első félévben 18,9 százalékkal járultak hozzá a nem élelmiszerek, az élelmiszerek, italok és cigaretta eladása pedig 12,8 százalékkal bővült.

Az Eurostat legutóbbi statisztikájából kiderült, hogy június végén éves viszonylatban az Európai Unió tagállamai közül Romániában nőtt legnagyobb mértékben a fogyasztás, amely 23 százalékkal emelkedett.

Az EU statisztikai hivatalának elemzői úgy látják, a románok többsége azért vásárol sokszor "ész nélkül" a nagy bevásárlóközpontokban, mivel legtöbbjükben még él a kommunizmus éveiben tapasztalt nélkülözés. Ugyanakkor az is hozzájárul az eladások volumenének a növekedéséhez, hogy a fizetések igen nagy léptékben növekedtek az elmúlt években.

A román statisztikai intézet legutóbbi jelentése szerint a romániai nettó átlagbér növekedése júniusban éves szinten elérte e 24,4 százalékot.