Vágólapra másolva!
Még nem tudni, hogy lesz-e költségvetési forrás a vállalkozók terhének csökkentésére A vállalkozások különadójának a kivezetése tűnik a legesélyesebbnek a jövő évi adómódosítási tervek közül, ám az még nem borítékolható, hogy a teher megszüntetésére jövő év elején valóban sor is kerül - derül ki a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

A bizonytalanságot az is alátámasztja, hogy a pénzügyi tárcánál a korábban konszenzusosnak vélt kétszázmilliárd forint körüli mozgásteret sem látják. Veres János pénzügyminiszter korábban a fehérítésből és a kiadáslefaragásból is 50-50 milliárd forint szabad forrást jelölt meg.

A liberálisok attól félnek, hogy az adócsökkentésre és az államadósság lefaragására fordítható összeget a kormány inkább osztogatásra költené el. A Világgazdaság úgy tudja, Kóka János frakcióvezető tegnap estére hívta össze a liberális gazdasági kabinetet, hogy javasolja: az SZDSZ a jövőben is teljes körű, radikális adócsökkentő és -egyszerűsítő programot képviseljen ősszel az országgyűlési vita során.

A lap információja alapján a pénzügyminiszter leveléből az is kiderül, hogy a tárca szerint az idei makrogazdasági folyamatokból nem származik szabadon felhasználható forrás.

Nem így gondolják ezt az ellenzéki oldalon. A Fidesz azt javasolja, hogy a cégek szolidaritási adója már ez év október 1-jétől szűnjön meg. Ezt a KDNP is a támogatásáról biztosította, az MDF pedig úgy fogalmazott, hogy kész az első adandó alkalommal a Fidesszel közösen törvényjavaslatot benyújtani az adónem kivezetése érdekében. Amennyiben a szabad demokraták is felsorakoznának a kezdeményezés mögött, az ellenzék akár a kormány ellenében is képes lenne a különadó október 1-jei hatállyal történő megszüntetésére. A liberálisok viszont egységes jövő évi adócsomagban gondolkoznak