Élénkül a horvát-magyar forgalom

Vágólapra másolva!
Az első félévben csaknem tíz százalékkal bővült Horvátország és Magyarország között a személyforgalom, az áruforgalom pedig ennél is nagyobb mértékben nőtt - derül ki a Horvát Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

A kimutatások szerint az év első hat hónapjában átlagosan 6,3 százalékkal több személyautó lépett be Horvátország területére, kifelé pedig 10,9 százalékkal bővült a forgalom. Horvátország öt állammal határos, mértékét tekintve sorrendben a negyedik helyen áll a magyar határátkelők forgalma, amelyeknél az országba befelé 8,7 százalékkal több 276 ezer, kifelé 10,7 százalékkal több 268 ezer emelkedett a személyautók száma.

Az utasforgalomban szintén negyedik Magyarország, ahonnan 6,7 százalékkal többen, összesen 913 ezren érkeztek Horvátországba, kifelé pedig 8,6 százalékkal 873 ezerre növekedett a forgalom.

A teher forgalomban Horvátország kapcsolatai szempontjából ugyancsak a negyedik helyen áll Magyarország, de az 5,9 százalékos, befelé tartó forgalomnövekedésnél és a kifelé regisztrált 6,5 százalékos bővülésnél nagyobb a Magyarországgal kapcsolatos növekedés. 2008 első félévében 70 ezer teherautó indult Magyarországról Horvátországba, ami 12,9 százalékkal több a korábbi év hasonló időszakában mért adatnál. Magyarországra ugyanakkor 9,3 százalékkal 59 ezerre nőtt a kamionok száma.

Az áruk mennyisége Horvátország irányába 1,087 millió tonna volt az év első hat hónapjában, ami 13,8 százalékos növekedést mutat. A horvát kivitel Magyarország irányába 404 ezer tonna volt, ami 21 százalékkal haladja meg a 2007 első félévében mért adatokat - közölte a Horvát Statisztikai Hivatal.