Beindult a földgázkitermelés hazánkban

Vágólapra másolva!
Napi 48 ezer köbméteres ütemben megkezdte a földgáztermelést a penészleki PEN-104-es lelőhelyen a területet feltáró és fejlesztő brit Ascent Resources Plc. A termelést néhány napon belül napi 85 ezer köbméterre növelik, közölték a cégnél kedden.
Vágólapra másolva!

"Megfelelő a pillanat a gázkitermelés megkezdésére Magyarországon, tekintve az erős gázárakat és a lehetőséget az értékesítésre a magyar piacon, ahol az elfogyasztott földgáz több mint 70 százaléka importból származik" - kommentálta a termelés megkezdését az Ascent vezérigazgatója, Jeremy Eng.

Az Ascent Resources közben tárgyal érdekeltségei csökkentéséről más magyarországi feltárásaiban, szintén a Nyírségben és Szolnoknál. A bevételből további feltárásokat-fejlesztéseket akarnak finanszírozni Európa-szerte. Az Ascent Resources Magyarországon kívül Szlovéniéban, Olaszországban, Svájcban és Hollandiában is kutat és feltár gázlelőhelyeket.

Részesedések adás-vétele

A szolnoki kutatási térségben az Ascent 12,5 százalékra csökkentette részesedését 27,5 százalékról, miközben egyik eddigi partnere, a Rohöl-Aufsuchungs AG 59,5 százalékos többségre növelte a részét. Ott két kutatófúrás van napirenden Kunszentmártonnál.

Hasonlóképp az Ascent Resources már áprilisban eladott bizonyos hányadokat magyarországi földgáz-érdekeltségeiből.

A társaság a Leni Gas and Oil Plc-nek adott át 7,27 százalékot a PetroHungaria Kft.-ből, és 14,54 százalékot a ZalaGasCo Kft.-ből, 2 millió eurós készpénzes ügylet keretében. Mind az Ascentet, mind a Leni Gast a londoni értéktőzsde (LSE) másodlagos piacán (AIM) jegyzik.

A PetroHungaria Kft.nek százszázalékos érdekeltsége van a nyírségi feltárási koncessziós területen lévő penészleki lelőhelyművelési programban, a ZalaGasCo Kft. pedig 50 százalékban érdekelt a nyugat-magyarországi Bajcsa gázmezőben.

A tranzakció után

A tranzakció zárása után az Ascentnek 45,23 százaléka maradt a penészleki vállalkozásban a PetroHungaria Kft. révén, és 38,73 százaléka a bajcsai vállalkozásban.

Az Ascent Resources Plc 2006. novemberben jelentette be a londoni értéktőzsdén, hogy a Penészlek melletti, PEN-104-es jelzésű próbakút fúrása eredménnyel járt; ez volt a cég első gázlelete a térségben.

Az akkori tőzsdei bejelentés szerint a földgáz egy korábban nem tesztelt készletből kezdett áramlani, és ez igazolta a cég által "a térségre kidolgozott geológiai modellt és szeizmikus értelmezést". A végleges tesztek igazolták a PEN-104-es "kiváló hozamát", közölték áprilisban.

Több cég is érdekelt Magyarországon

Másutt Magyarországon, a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd, az amerikai Exxon Mobil és a Mol együttműködésben igyekszek feltárni az igen kecsegtetőnek mondott földgázvagyont a Makói Árok térségében, és egy másik brit cég is földgázt talált Magyarországon.

A kutatással és kitermeléssel foglalkozó JKX Oil & Gas Plc hétfői közleményében arról számolt be, hogy a Hajdúnánás-1 kutat már elő is készítették a termelésre. A Hajdúnánás-1 kút a 2013-ig szóló Hernád I. és a Hernád II. kutatási licencterületen van.

A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek megdolgozását is.