Romlott Grúzia hitelbesorolása

Vágólapra másolva!
Az európai Fitch Ratings hitelminősítő nem vonja vissza Grúzia hitelbesorolásának rontását pusztán azért, mert az orosz államfő elrendelte a harcok leállítását a kaukázusi országban.
Vágólapra másolva!

A Fitch egyik szakértője kedden rámutatott arra, hogy a katonai konfliktus számos gazdasági következménnyel jár Grúziában: megnehezül a jelentős folyómérleghiány a finanszírozása, gyengül a nemzeti valuta és mérséklődik a hazai kereslet.

A Fitch pénteken rontotta Grúzia addigi "BB mínusz" besorolását "B plusz"-ra, további leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. Aznap a Standard & Poor,s is visszavett Grúzia minősítésén, "B plusz"-ról "B"-re rontva azt.

Grúzia gazdasága 9,3 százalékkal bővült a márciussal zárult tizenkét hónapban az előző tizenkét hónaphoz képest, a grúz gazdasági minisztérium júliusi adata szerint. Az előző tizenkét hónapban 11,4 százalékkal nőtt a grúz GDP.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) térségért felelős igazgatója, Michael Davey hétfőn elmondta: Grúzia a háború kirobbanás előtt azzal számolt, hogy sikerül fedezni folyómérleg-hiányát.

A deficit aránya az egyik legnagyobb Európában, a hazai össztermék mintegy 20 százaléka. Davey rámutatott arra, hogy a hiányt a külföldi befektetések fedezték volna a tervek szerint, de a kialakult helyzetben a befektetők bizalma megcsappant.