Vágólapra másolva!
Az ITD Hungary megkapta a felkérést az indiai gumiipari társaságtól, az Apollo Tyres-től, így az ügynökség megkezdte a lehetséges új telephelyek felkutatását - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az indiai cég csütörtökön jelentette be, hogy mégsem építi meg Gyöngyösön új gumiabroncs gyárát, hanem új helyszínt keres a 200 millió eurós beruházásnak Magyarországon vagy más európai országban.

"A beruházás egy fázissal visszacsúszott: a megvalósítási szakaszból a döntés-előkészítési szakaszba" - közölte a tárca.

Folyamatosan bővül azoknak a településeknek a listája, amelyek érdeklőnek a 900 munkahelyet teremtő beruházás befogadása iránt. Ezektől a településektől az ITD azt kéri, hogy hivatalosan is juttassák el számukra szándéknyilatkozatukat. Ezeket a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az ITD Hungary szakembereivel együtt értékeli és felhasználja majd az ajánlat kidolgozásakor.

A tárca információja szerint a beruházás iránt érdeklődik egyebek mellett Kazincbarcika, Ajka, Komló, Mezőkövesd, Záhony, Nagykanizsa, Kalocsa, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Polgár, Marcali és Körmend is.

Az MTI-t pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogdány, valamint Miskolc polgármestere is úgy tájékoztatta, hogy városuk szívesen befogadná a gyárat.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy korábban egyszer történt már hasonló eset. Akkor az amerikai BD Medical-Pharmaceutical veresegyházi beruházása kapcsán tartott a lakosság egy elutasító népszavazást, így a cég Tatabányára költözött, tehát akkor sikeresen zajlott a "második döntéselőkészítés".

Erős versenytársak a mostani telephelyért folytatott küzdelemben Szlovákia, Csehország és Lengyelország is, hiszen a cég jelentős beszállítója a környező autógyáraknak, valamint a korábbi döntés-előkészítési szakaszt is ellenük nyerte meg Magyarország.

Az Apollo Tyres üzletfilozófiája, hogy befektetési döntéseiben jelentős szerepet játszik a helyi közösséggel kialakított jó kapcsolat, a modern technológia telepítésével kapcsolatos egyetértés, konszenzus. Így a telephely keresés során a beruházás helyi fogadtatása is kiemelt szempont számukra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök januári indiai látogatásán azt közölte: a kormány különféle képzési és egyéb támogatásokkal "mintegy hétmilliárd forinttal" járul hozzá az Apollo Tyres beruházásának megvalósításához.