Csatornázási program indul Makón

Vágólapra másolva!
Egy éven belül indulhat a csatornázási program Makón és térségében, ha Brüsszel jóváhagyja a terveket; a beruházás összesen hat települést érint, és csaknem tizennégy milliárd forintba kerül - jelentették be a résztvevő települések vezetői hétfőn a dél-alföldi városban.
Vágólapra másolva!

Makó mellett Kiszombort, Földeákot, Apátfalvát, Magyarcsanádot és Maroslelét érinti a program, amelynek pályázatát a kormány nettó 13,96 milliárd forintos uniós támogatásra javasolta. A program költségének 82 százalékát uniós és hazai támogatás adja, emellett, az EU önerő alapra is támaszkodva 1,75 milliárd forintos saját forrást kell biztosítaniuk a településeknek.

A projekt megvalósításához a nettó 11,515 milliárd forintot a Kohéziós Alap, valamint a magyar költségvetés társfinanszírozásban biztosítja. A saját forrás részben az eddigi lakossági előtakarékosságra, részben bankhitelre támaszkodik - mondta Buzás Péter, (MSZP) Makó polgármestere.

A projekt keretében a hat településen vezetékes szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer épül ki, mely 41 ezer lakost érint. A fejlesztés eredményeképp a csatornázott háztartások száma a jelenlegi 2342-ről, 14 ezerre nő, így a jelenlegi 23 százalékos csatornázottság csaknem 100 százalékra emelkedik. A beruházással csökken a térségben a talaj, a talajvíz, valamint a Maros vízgyűjtőjének szennyezettsége is.

A fejlesztés során összesen 143,4 kilométer gerincvezeték és 82,4 kilométer nyomott alapcsatorna épül. Egyúttal a makói szennyvíztisztító telep kapacitása is bővül, két új, kombinált, levegőztető, utóülepítő medencét építenek, gondoskodnak a 20 százalékos szárazanyag-tartalomra csökkentett térfogatú szennyvíz-iszapok szárításáról, esetleg komposztálásáról, a kezelt iszap mezőgazdasági hasznosításáról.

A kormánytámogatás után a projekt Brüsszelbe kerül, ahol hat hónapon belül megtörténik a támogatásáról való döntés. Az ezt követő közbeszerzés után 2009 második vagy harmadik negyedévében kezdődhet a tényleges munka, amit a tervek szerint 2012-re fejeznek be.

Az Új Magyarország fejlesztési terv Környezetvédelem és energia operatív programja összesen mintegy 100 milliárd forint értékben hat projektet támogat az augusztus 13-i bejelentés szerint. Ezek közül szennyvízcsatornázás témájában 2 fejlesztést: Makó és Békéscsaba pályázatát tartották támogathatónak. Emellett két árvízi tározó és két hulladékgazdálkodási rendszer is szerepelt a támogatásra érdemes nagyprojektek között.