Hitelhez nyúl a horvát állami útkezelő

Vágólapra másolva!
Több mint 75 millió eurós (mintegy 18 milliárd forint) hitelfelvételre készül a horvát állami közútkezelő társaság (HC), amely útfelújításokra, építésekre és deficitjének csökkentésére szánja a pénzt - adta hírül a horvát gazdasági sajtó.
Vágólapra másolva!

A HC a már folyamatban lévő projektjeihez is használná a hitelt, amelyet 15 éves futamidőre venne fel a hazai és külföldi bankok számára kiírt pályázata szerint. A Slobodna Dalmacija napilap internetes kiadása arról írt, hogy szeptember 16-ig várják a jelentkező bankokat, amelyek az összeg nagysága és a futamidő hossza miatt minden bizonnyal változó kamatozással kínálnának tőkét.

A horvát kormány azért is járult hozzá a nagy összegű hitel felvételéhez, mert az útüzemeltető társaság 2008-ra tervezett hiánya mintegy 200 millió euró (mintegy 48 milliárd forint). A hitel egy részével részben a deficitet is csökkentenék.

Horvátország csaknem 28 ezer kilométernyi közúthálózatából közel 11 ezer megyei, több mint 10 ezer helyi önkormányzati kezelésben van, a fennmaradó mintegy 6800 kilométer fenntartása a HC feladata. A teljes horvát úthálózat 28 százalékát kiváló, de legalább jó minőségűnek értékelik, 25 százalékát elfogadhatónak, 47 százaléka pedig rossz vagy nagyon rossz állapotban van.